Gemeente Berkelland


Inloopbijeenkomst Afvalstoffenplan 6 december in Eibergen, 7 december in Borculo

Enkele weken geleden riepen wij u op mee te denken over het nieuwe Afvalstoffenplan. Onder andere kan schriftelijk gereageerd worden bij wethouder Boxem. Tot nu toe zijn al veel reacties binnengekomen, waarin ook veel aandacht voor een gedifferentieerd tarief (diftar). U kunt ook mondeling uw mening geven. Dat kan vandaag 6 december van 16.00 tot 19.00 uur tijdens een inloopbijeenkomst in de vergaderzaal van het gemeentehuis aan de Grotestraat 30 in Eibergen. Hetzelfde kan op woensdag 7 december van 16.00 tot 19.00 uur in de Commissiekamer in het gemeentehuis te Borculo.

In de gemeente Berkelland gelden nu nog de vier huisvuilinzamelsystemen van de voormalige gemeenten Borculo, Eibergen, Neede en Ruurlo. Deze vier verschillende systemen moeten worden omgevormd naar één systeem voor de hele gemeente Berkelland. Daarvoor wordt een nieuw Afvalstoffenplan opgesteld, dat op 1 januari 2007 in werking moet treden.

Uw mening

Voordat het Afvalstoffenplan wordt opgesteld wil wethouder Hans Boxem, die verantwoordelijk is voor de huisvuilinzameling, graag van de inwoners van Berkelland weten hoe zij over de huisvuilinzameling denken. Ook verenigingen en andere instellingen wordt om hun mening gevraagd. Bevalt de huidige inzameling of moet deze worden veranderd? Bestaat de wens om een systeem in te voeren, waarbij degenen die de meeste diensten afnemen (het meeste afval aanbieden) ook het meest bijdragen in de kosten?

Wethouder Boxem nodigt u uit om mee te denken over de manier, waarop in de toekomst in Berkelland het huisvuil moet worden ingezameld. Belangrijk is ook hoe de kosten daarvan moeten worden verdeeld over de huishoudens. U kunt uw ideeën, wensen en opmerkingen zowel schriftelijk als mondeling kenbaar maken.

Schriftelijk meedenken

Tot 17 december kunt u uw schriftelijke reactie sturen naar: Burgemeester en wethouders van Berkelland, t.a.v. de heer H. Boxem, Postbus 200, 7160 HA in Borculo. Wilt u op de envelop Afvalstoffenplan vermelden?

Ook via e-mail kunt u uw mening geven. U kunt uw reactie sturen naar: h.boxem@gemeenteberkelland.nl.

Mondeling meedenken

U kunt uw mening ook mondeling geven. In elk van de vier grote kernen zal daarvoor een inloopmiddag worden gehouden. Iedereen is daar van harte welkom. Wethouder Boxem zal daar ook aanwezig zijn en hij hoopt dan veel informatie te verzamelen, die gebruikt kan worden voor het nieuwe Afvalstoffenplan. Eerst zullen inloopmiddagen worden gehouden in Borculo en Eibergen. Ruurlo en Neede volgen later.

Eibergen: op dinsdag 6 december in de Vergaderzaal in het gemeentehuis, Grotestraat 30 in Eibergen, van 16.00 tot 19.00 uur.

Borculo: op woensdag 7 december in de Commissiekamer in het gemeentehuis, Marktstraat 1 in Borculo, van 16.00 uur tot 19.00 uur.

Diftar (differentiatie tarief)

Een belangrijke vraag die moet worden beantwoord is of in Berkelland een Diftar-systeem moet worden ingevoerd en zo ja, welk systeem. Bij Diftar bestaat er een verband tussen de afvalstoffenheffing (tarief) en het afvalaanbod. Wie meer diensten afneemt (meer afval aanbiedt) moet daarvoor ook meer betalen.

Er zijn verschillende Diftar-systemen, die elk op een andere manier het gebruik van de inzameldienst in rekening brengt bij de gebruiker. Elk systeem kent dan ook een andere manier van afvalstoffenheffing.

Diftarsystemen:


· volume

Bij een systeem gebaseerd op volume wordt een huishouden afgerekend op het volume van de inzamelmiddelen die het huishouden gebruikt.

(voor een grote container betaalt u meer dan voor een kleine)


· frequentie

Bij een systeem op basis van frequentie betaalt een huishouden afhankelijk van het aantal malen dat deze een inzamelmiddel voor lediging aanbiedt.

(hoe vaker de container wordt geleegd, hoe meer u betaalt)


· volume en frequentie

Diftar op basis van een combinatie van volume en frequentie komt ook voor.


· gewicht

Bij een systeem gebaseerd op gewicht betaalt een huishouden op basis van het gewicht van het afval dat wordt aangeboden.

(uw container wordt gewogen en u betaalt per kilo afval)


· gewicht en frequentie

Diftar op basis van een combinatie van gewicht en frequentie, komt ook voor.


· dure zak

Een bijzonder volume en frequentie systeem is dat van de koopzak, ook wel dure zak genoemd. Een deel van het afvalstoffentarief is in de prijs van de zak verwerkt.

(als u meer of vaker afval aanbiedt, heeft u ook meer zakken nodig en betaalt u dus meer)

Geen diftar


· geen onderscheid naar aangeboden hoeveelheid afval.

Bij dit inzamelsysteem betaalt elk huishouden dezelfde afvalstoffenheffing, ongeacht de aangeboden hoeveelheid afval.

Andere afvalonderwerpen

Ook over andere afvalonderwerpen kunt u uw mening geven. Te denken valt aan de inzameling van glas, oud papier, KCA, wit- en bruingoed (bijvoorbeeld koelkasten en televisies), extra containers, extra inzameling GFT in de zomermaanden, grof huisvuil, grof tuinafval en grof hout (op dit moment wordt in het grootste deel van de gemeente het grof afval op afroep door een kringloopbedrijf ingezameld).

Vervolg

De reacties van de inwoners en van verenigingen en andere instellingen worden betrokken bij het opstellen van het Afvalstoffenplan. Het ontwerp van dit plan zal in het voorjaar van 2006 zijn afgerond, waarna het de officiële inspraakprocedure zal volgen. Hierna wordt het plan door de gemeenteraad vastgesteld. Op 1 januari 2007 treedt het plan in werking.
Samenvatting U kunt mondeling uw mening geven over het Afvalstoffenplan. Dat kan dinsdag 6 december van 16.00 tot 19.00 uur tijdens een inloopbijeenkomst in de vergaderzaal van het gemeentehuis aan de Grotestraat 30 in Eibergen. Hetzelfde kan op woensdag 7 december van 16.00 tot 19.00 uur in de Commissiekamer in het gemeentehuis te Borculo.
Mutatiedatum 05/12/2005