Gemeente Berkelland


Duidelijkheid gevraagd aan Staatssecretaris over asbestpuinwegen

Staatssecretaris Van Geel van het ministerie van VROM ontving een brief van de gemeente Berkelland over de asbestproblematiek van de openbare asbestpuinwegen in Berkelland.

Met deze brief probeert de gemeente Berkelland nadere informatie te krijgen over de risicos voor de volksgezondheid en de beschikking te krijgen over de noodzakelijke financiële middelen om de eventuele maatregelen te kunnen uitvoeren.

Uit onderzoek dat medio 2004 is uitgevoerd is gebleken dat bij 6 van de in totaal 69 onderzochte wegen de asbestconcentratie boven de norm van 100 mg/kg gewogen (gewogen betekent de concentratie serpentijnasbest vermeerderd met tien maal de concentratie amfiboolasbest) ligt. Bij 4 wegen is de gemiddelde asbestconcentratie minder dan 100 mg/kg, maar op basis van de maximale bovengrens aan de asbestconcentratie is gebleken dat in deze wegen de asbestconcentratie boven de 100 mg/kg asbest is.

Op basis van deze gegevens is, in samenspraak met de Inspectie, een zorgvuldig communicatietraject opgestart richting samenleving en zijn de resultaten gecommuniceerd met de direct omwonenden van de aangemerkte asbestwegen.

De tien puinwegen in Berkelland waar het om gaat zijn:

Eibergen

Hele weglengte van de weg tussen de Kooigootsweg (voor nr. 5) en Baksweg (na nr. 3)

Eind Ruskesslatweg vanaf 50 m voor de bocht in zuidelijke richting naar nr. 6

Ruurlo

Dekkersweg

Neede

Wenninkweg (t.o.v. Loonbedrijf Olminkhof)

Spilbroek (ten Hagen)

Borculo

Waterhoekdijk

Drostenborgdijk

Veldsnijdersweg

Holtmaatsdijk

fietspad van brug Hambroek naar Hoflaan (ijsbaan)

In antwoord op politieke vragen in december 2004 antwoord de staatssecretaris dat gelet op het extensieve gebruik van voornoemde wegen en de maximaal aangetroffen asbestconcentratie (minder dan 1000 mg/kg gewogen) in deze wegen, de kans op blootstelling aan asbestvezels niet uitgesloten is maar deze het maximaal toelaatbaar risiconiveau (dat wil zeggen
Mede op basis van deze gegevens is besloten de aangemerkte openbare puinwegen toegankelijk te houden voor de samenleving van de gemeente Berkelland.

Echter na de kortgeleden verschenen rapportage van het epidemiologisch onderzoek naar niet beroepsgebonden mesothelioomslachtoffers in Goor kan bovenstaande overweging in een ander daglicht komen te staan. Om deze reden vragen wij de staatssecretaris onder nader te informeren over de risicos ten aanzien van de volksgezondheid op basis van de vernieuwde inzichten voortgekomen uit epidemiologisch onderzoek in relatie tot de aangetoonde asbestconcentraties van de halfverharde puinwegen in de gemeente Berkelland. Vanuit onze plicht inwoners uit onze gemeente juist te informeren en zonodig adequate maatregelen te kunnen nemen vragen wij ons direct te informeren als mocht blijken dat de Gezondheidsraad redenen ziet het maximaal toelaatbaar risiconiveau voor blootstelling aan asbest te herzien.

In geval dit betekent dat adequate saneringsmaatregelen noodzakelijk zijn verzoeken wij de staatssecretaris tevens rijksmiddelen ter beschikking te stellen om deze maatregelen uit te kunnen voeren.

Samenvatting Staatssecretaris Van Geel van het ministerie van VROM ontving een brief van de gemeente Berkelland over de asbestproblematiek van de openbare asbestpuinwegen in Berkelland. Mutatiedatum 05/12/2005