Gemeente Moerdijk


SUBSIDIE MAALTIJDVOORZIENING AFGESCHAFT

Het college van burgemeester en wethouders gaat de raad voorstellen om de subsidie aan Circonflex voor de maaltijdvoorziening af te schaffen. Het college benadrukt dat het subsidiegeld wel ingezet wordt voor de doelgroep van minder-draagkrachtige ouderen.

Het college vindt dat de situatie rondom de maaltijdvoorziening drastisch gewijzigd is. De voorziening is ontstaan in de jaren 70-80 naar aanleiding van de slechte gezondheidssituatie van ouderen die niet in staat waren, fysiek of financieel, om zelf in een warme maaltijd te voorzien. De mogelijkheden waren beperkt, er werden in de winkels geen kant-en-klare maaltijden aangeboden, magnetrons bestonden nog niet. De maaltijden werden in speciale dozen warm bij de gebruikers bezorgd.

Anno 2005 is het aanbod van betaalbare kant-en-klaar maaltijden groot, het gebruik van de magnetron is algemeen goed. Circonflex, de huidige aanbieder van de maaltijdvoorziening, levert koelverse of diepvriesmaaltijden af. De kostprijs van deze maaltijd, inmiddels verhoogd naar 6,59 is aanmerkelijk hoger dan de prijs op de vrije markt.

De bijdrage voor de gebruikers was in 2004 4,45. Dat wordt in 2006 met een onveranderde subsidie 6,10. Het college vindt dat de subsidie van ongeveer een halve euro de ouderen niet stimuleert om een dergelijke maaltijdvoorziening te gaan gebruiken. Dan zou er veel meer subsidie aan te pas moeten komen, iets waar het college gezien de bovenstaande argumenten geen voorstander van is.

Burgemeester en wethouders stellen aan de raad voor om de subsidie aan Circonflex in drie jaar af te bouwen. Het college benadrukt dat het subsidiebedrag wel ingezet moet blijven worden voor de minder-draagkrachtige ouderen. Hoe dit kan worden gerealiseerd, wordt besproken met De Markenlanden.