Provincie Noord-Holland

6-12-2005

Onderwerp

Intrekking pro-forma bezwaar Groenenbergterrein Chipshol

Marcel van Kanten

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland hebben besloten hun pro forma ingediende bezwaarschrift tegen de door de gemeente Haarlemmermeer verleende uitwegvergunning aan Chipshol III BV voor (het perceel AK 1461 t.o. de Koolhovenlaan in Schiphol-Rijk, plaatselijk bekend als) het Groenenbergterrein in te trekken. Het pro forma ingediende bezwaarschrift van GS tegen de door Haarlemmermeer aan Chipshol verleende uitwegvergunning voor het perceel AK 1457 (oostzijde Fokkerweg tegen de Aalsmeerdijk) in Oude Meer blijft echter gehandhaafd.

De twee pro forma-bezwaren zijn ingesteld om zo te voorkomen dat de bezwaartermijn zou verlopen zonder dat de provincie Noord-Holland zich had kunnen beraden op de vraag of het verlenen van deze uitwegvergunningen gevolgen voor de voorgenomen omlegging van de N201 zou kunnen hebben.

Ontsluiting Groenenbergterrein
GS voorzien op dit moment niet dat met de uitwegvergunning voor het Groenenbergterrein de bruikbaarheid of de verkeersveiligheid van de N201 zal worden aangetast. Het bezwaarschrift tegen de ontsluiting van het Groenenbergterrein wordt daarom ingetrokken.

Ontsluiting perceel Oude Meer
Voor wat betreft de verleende uitwegvergunning voor de ontsluiting van perceel 1457 (Oude Meer, oostzijde Fokkerweg tegen de Aalsmeerderdijk) is gebleken dat deze ontsluiting aansluit op de huidige Fokkerweg. Dit is een gemeentelijke weg met een ontsluitingsfunctie.

De Fokkerweg wordt in het kader van het Masterplan N201+ aangepast aan de nieuwe gewenste situatie om grote verkeersstromen te kunnen verwerken. De etmaalintensiteiten groeien naar verwachting van 17.600 motorvoertuigen naar 48.400 motorvoertuigen. Dit is een ruime verdubbeling van het aantal voertuigen in 2020 ten opzichte van de huidige situatie. Deze Fokkerweg wordt dan een gebiedsontsluitingsweg. De maximum snelheid zal worden verhoogd van 50 km/u naar 70 km/u.

GS stellen dat vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid geen uitweg van percelen direct op een gebiedsontsluitingsweg mogen ontsluiten. Ook valt de locatie van de uitweg in de toekomstige situatie in het kruisingsvlak van de N201 en de Fokkerweg en leveren de verkeersbewegingen van en naar de uitweg ongewenste verkeersonveilige situaties op.

Om deze redenen zullen GS het pro forma ingediende bezwaarschrift handhaven en nader motiveren.

Verdere (juridische) procedure
Het pro-forma ingediende bezwaarschrift zal door de provincie schriftelijk worden gemotiveerd. Vervolgens zal door Burgemeester en Wethouders van Haarlemmermeer in het kader van de bezwaarschriftenprocedure hierover een besluit worden genomen.