Provincie Noord-Holland

6-12-2005

Onderwerp

Provincie stuurt brief aan Tweede Kamer over Jeugdzorg

Marieke Ottevanger

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin zij stellen dat de provincies een faire kans verdienen om hun recentelijk toegekende regierol waar te maken. GS hebben deze brief gestuurd in opdracht van Provinciale Staten die op 14 november j.l. een motie over dit onderwerp aannamen.

Per 1 januari 2005 is de Wet op de jeugdzorg van kracht geworden waarbij de provincies meer verantwoordelijkheid hebben gekregen. Zo zijn zij verantwoordelijk voor de planning, financiering en sturing van de jeugdzorg. In de Tweede Kamer blijkt nu al, minder dan een jaar later, discussie te bestaan over de rol die de provincies door de Wet in het jeugdzorgstelsel hebben gekregen.

Provinciale Staten van Noord-Holland hebben daarom in hun vergadering op 14 november 2005 een motie aangenomen waarin zij benadrukken dat de provincies een eerlijke kans verdienen om hun regiorol waar te maken. Bovendien zijn zij van mening dat de sector jeugdzorg op dit moment niet gebaat is bij een structuurdiscussie, die ook geen recht doet aan de consistentie van ingezet beleid.
Zij benadrukken verder in de brief dat binnen de huidige taakstelling in nauw overleg met de gemeenten ook voldoende aandacht wordt gegeven aan preventief jeugdbeleid.
Gedeputeerde Rinske Kruisinga: We zijn voortvarend bezig met de jeugdzorg in Noord-Holland en Provinciale Staten stoppen er ook veel eigen geld in om meer zorgaanbod te bieden en wachttijden te verkorten. Ik sta vierkant achter deze brief.