Ingezonden persbericht


Persbericht week 49

WTO-TOPPERTJE
Vrijhandel een feit?

Half december vindt in Hongkong de WTO-top plaats. Of het een topontmoeting gaat worden, valt nog te bezien. De afgelopen top in Cancun (Mexico) liep op een mislukking uit. De beoogde liberalisering van de dienstensector, en de landbouw- en industriemarkt heeft nogal wat voeten in de aarde. Over het afbouwen van subsidies morren alleen de rijke landen; ontwikkelingslanden maken zich vooral druk over het feit dat zij hun markt open moeten gooien (terwijl rijke landen doorgaan met subsidiëren). Het zal behoorlijk tobben worden. Utrechts debatcentrum TUMULT organiseert een debat over deze vragen op dinsdag 6 december in het Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1,Utrecht. Aanvang 20.00 uur.Entree vrij. (Info en reserveringen:030-2332430/www.tumultdebat.nl)

Debat onder leiding van Chris van der Heijden, publicist, met: Jan Bade, beleidsmedewerker Ministerie van Buitenlandse Zaken en lid van het WTO team, Myriam Van der Stichele, senior-onderzoeker Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO); Joop van der Meij, directeur Vlisco (Nederlandse fabrikant van Afrikaanse kleding en prints); en Marita Hutjes, beleidsmedewerker van Novib Oxfam.

De Wereld Handelsorganisatie streeft verdere liberalisering na. Uitgangspunt is dat de wereldwijde welvaart groeit met het openstellen van alle markten, dus het afschaffen van subsidies en heffingen. Veel ontwikkelingslanden willen hun dienstenmarkt niet opengooien omdat ze niet kunnen concurreren met de rijke landen die hebben immers een enorme voorsprong. Rijke landen zijn vooral gekant tegen het afschaffen van de landbouwsubsidies. Tijdens de topontmoeting in Hongkong moeten er echte harde afspraken gemaakt worden. Gaat dat gebeuren?

TUMULT & Novib Oxfam& COS Utrecht