Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: De werkkampen van China
Uitzenddatum: Di. 6 december 2005, 20.30u



Han Guansheng was tot enkele jaren geleden directeur van enkele van Chinaâs beruchte laogai, werkkampen. Guansheng vluchtte naar Canada en getuigt nu over de situatie in de kampen. De omstandigheden zijn er beroerd en veel gevangenen overleven het strenge regime niet. De meeste gevangenen hebben geen proces gehad. Een reportage.

Asiel
Han Guansheng werkte jarenlang bij Chinaâs veiligheidsdienst. In 1999 kreeg hij promotie en werd directeur van twee gevangenissen en vier werkkampen. Twee jaar daarna week hij uit naar Canada en vroeg er asiel aan.

Masker
âIk was bijna vijftig toen ik stopte. Ik wilde niet voortdurend leven met een masker op. In mijn ontslagbrief heb ik duidelijk gezegd dat ik de worsteling niet meer wilde tussen mijn verplichtingen en mijn geweten,â aldus Guansheng.

Vijftig miljoen
Voormalig gevangene en expert Harry Wu schat dat de afgelopen vijftig jaar meer dan vijftig miljoen mensen naar de kampen zijn gestuurd. Hij denkt dat de helft van de gevangenen is verdwenen.

Een verslaggever van SBS sprak met Guansheng in Canada en arrangeerde een gesprek tussen de oud-directeur en voormalig gevangene Wu. Links:
Laogai Research Foundation
Wikipedia over de laogai