Gemeente Utrecht


2005 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
121 Vragen van de heer drs. C.J. Verhoef
(ingekomen 13 november 2005)


Reeds vele jaren speelt de overlast van raamprostitutie en allerlei randgebeurtenissen in de Hardebollenstraat. Door middel van allerlei fysieke maatregelen poogde de gemeente het tij te keren. Echter de oplossingen van de gemeente lagen meer in symptoombestrijding, zoals cameratoezicht, dan in het vinden van een wezenlijke oplossing.

De prostitutie in de Hardebollenstraat is gerelateerd aan allerlei neveneffecten zoals handel in verdovende middelen, straatprostitutie (vaak verbonden met aan drugs verslaafde vrouwen en vrouwenhandel, intimidatie en overlast van rondhangend publiek voor de reguliere bewoners. De reguliere bewoners in de directe omgeving voelen zich door dit alles onveilig. B en G constateert dat het college dit probleem tot nu toe niet werkelijk wenst aan te pakken.

Ofschoon stad en prostitutie twee begrippen zijn die historisch gezien bijna met elkaar verweven waren is de situatie er toch een die niet afgedaan kan worden dat dat het risico is van wonen in de binnenstad.
B en G is van mening dat de Hardebollenstraat een wezenlijk onderdeel is van de historische binnenstad. Dit deel van de stad is gericht op bezoek van jong tot oud. Wij zijn van mening dat in dit gebied geen raamprostitutie hoort. Op andere plaatsen in de stad waar overlast is van verschillende aard worden camera's geplaatst. Plaatsen waar mogelijk minder incidenten plaatsvinden dan in de Hardebollenstraat. Echter in deze straat hangen nog steeds geen camera's.

De overlast in de omgeving van de Hardebollenstraat kan alleen wezenlijk teruggebracht worden, wanneer de prostitutie aldaar verdwijnt. De oplossing hiervoor is het beëindigen van de vergunningen.
Een eerste stap kan gezet worden met de aankoop van drie panden. Ook de rest van de raamprostitutie in de Hardebollenstraat dient uitgekocht te worden en niet verplaatst te worden naar elders in de stad. Daar dat niet iets is, dat binnen enkele weken geregeld is, stellen wij voor om tijdelijk camera's in de Hardebollenstraat te plaatsen. Hiermede kan de overlast van verkoop van verdovende middelen worden ingeperkt, de overlast van rondhangend publiek terug worden gedrongen en de overlast van straatprostitutie aangepakt worden.

Concluderend stelt B en G op grond van het voorgaande voor:
1. Uitkopen van de prostitutie uit de Hardebollenstraat.
2. Niet over te gaan de prostitutie te verplaatsen (dus geen uitbreiding van de prostitutie aan het Zandpad).
3. Zolang punt één niet gerealiseerd is en er aldaar overlast is camera's in de Hardebollenstraat te plaatsen.

Op grond van het voorgaande stellen wij u de volgende vragen:
1. Bent u bereid om de prostitutie in de Hardebollenstraat volledig uit te kopen?
2. Bent u bereid om niet over te gaan tot verplaatsing van de prostitutie?
3. Bent u bereid zolang punt één nog niet gerealiseerd is en daar overlast is, camera's in de Hardebollenstraat te plaatsen?


Antwoord van Burgemeester en Wethouders
(Verzonden 6 december 2005)


1. 2.Nee; zie voor ons standpunt en stand van zaken politieke besluitvorming resp. onze brief van 1 november jl. over dit onderwerp en het 10 november jl. aangenomen amendement A35.
3. Nee; zoals u ook in genoemde brief van 1 november jl. heeft kunnen lezen, is er ons inziens in de Hardebollenstraat geen sprake van een overlastsituatie die inzet van een zwaar middel als cameratoezicht rechtvaardigt. Door handhaving van politie-inzet en verscherping van het toezicht door de exploitant is in dit jaar verbetering in de situatie opgetreden.


---- --