GroenLinks

Voortrekkersrol EU nodig bij klimaatonderhandelingen

Energiecentrales 7 december 2005

"De EU moet het leiderschap bewaren inzake de strijd tegen klimaatverandering zoals in het verleden," zegt Bart Staes die namens GroenLinks en Groen! in het Europees Parlement zetelt. Hij komt tot deze uitspraak naar aanleiding van de VN-klimaattop die tot 9 december in het Canadese Montreal wordt gehouden.

Staes meent dat de Europese lidstaten met de Britse premier Blair voorop zich teveel blind staren op de weigering van de Verenigde Staten het Kyoto-verdrag te ondertekenen. Dit verdrag werd in 1997 gesloten als eerste stap om in internationaal verband de verandering van het klimaat een halt toe te roepen.

De EU moeten een voortrekkersrol blijven spelen. Om dit te onderstrepen hebben de Europese groenen een gezamenlijke tekst opgesteld met hun verwachtingen met betrekking tot de klimaattop in Montreal. De tekst is meteen het startschot van de klimaatcampagne van de Europese Groene Partij.

In Montreal worden afspraken gemaakt over de voortgang van de strijd tegen de uitstoot van broeikasgassen, want de afspraken gemaakt in Kyoto duren maar tot 2012. De groenen willen dat de lidstaten van de Europese Unie zich engageren tot een sterke vermindering van CO2-emissies. Dat moet leiden tot een 30%-reductie tegen 2020 (in vergelijking met 1990) en een 80%-redactie tegen 2050.

Kernenergie is volgens de de groenen niet de oplossing om klimaatverandering een halt toe te roepen, zoals sommige politici tegenwoordig weer durven te opperen. Het blijft duur en gevaarlijk en houdt de ontwikkeling van duurzame alternatieven tegen klimaatverandering tegen.