Uitspraken in de media Raad van State

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State maakt iedere woensdag om 10.15 uur de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) openbaar. Per week zijn dat er gemiddeld vijftig. De persvoorlichters maken voor de media een selectie. Deze selectie wordt iedere maandagmiddag om 14.00 uur op deze pagina gepubliceerd. De selectie is uiteraard subjectief. Zo kan een niet geselecteerde uitspraak, bijvoorbeeld lokaal, toch de aandacht trekken.

Een overzicht van alle uitspraken die woensdag openbaar wordt gemaakt, verschijnt op maandagmiddag om 14.00 uur onder 'ACTUEEL' - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken'. Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures zie 'Persvoorlichting'.

Voor de volledige tekst van de uitspraak kunt u op woensdag vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken.
* 200500414/1
Uitspraak over de afwijzing door het college van gedeputeerde staten van Flevoland van het verzoek van de gemeente Dronten om de milieuvergunning voor de Betonmortelcentrale Flevoland in te trekken. De betonmortelcentrale is al jaren niet meer in bedrijf en de gemeente Dronten wil in de omgeving van de centrale woningen laten bouwen. Hoewel de centrale al jaren niet meer in bedrijf is, wil de provincie de milieuvergunning voor de centrale niet intrekken, omdat de betonmortelcentrale mogelijk weer wordt opgestart als de Hanzelijn wordt aanbesteed.


* 200501043/1
Uitspraak over de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft verleend voor de bouw van 279 woningen in het gebied Om de Haenen in Teteringen. Een inwoner van Teteringen heeft tegen deze bouwvergunning beroep ingesteld bij de rechtbank in Breda. De rechtbank heeft in december 2004 dit beroep gegrond verklaard. Volgens de rechtbank is het bouwproject niet voorzien van een goede ruimtelijke onderbouwing. De rechtbank baseert zich hierbij op de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 9 juni 2004, met zaaknummers 200303896/1, 200303897/1 en 200303898/1 (de uitspraak is te lezen op deze site). In die uitspraak heeft de Afdeling bestuursrechtspraak het goedkeuringsbesluit van het bestemmingsplan, dat als ruimtelijke onderbouwing diende, vernietigd. Het gemeentebestuur deelt het oordeel van de rechtbank niet: het feit dat de Afdeling bestuursrechtspraak het goedkeuringsbesluit van de provincie heeft vernietigd, wil niet zeggen dat daarmee de ruimtelijke onderbouwing aan dit project is vervallen. Het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft daarom hoger beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200501172/1
Uitspraak op de beroepen die 19 inwoners van Harlingen hebben ingediend tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Fryslân over de goedkeuring van het bestemmingsplan "Harlingen-Ludinga" van de gemeente Harlingen. Het bestemmingsplan heeft betrekking op een stadsuitbreiding van Harlingen aan de zuidoostelijke kant van het bestaande stadsgebied. Het bestemmingsplan maakt onder meer de bouw van 400 woningen mogelijk, van een ontsluitingsweg en van een (her)inrichting van bestaande sportvelden. De inwoners hebben bezwaren aangevoerd tegen de gevolgde procedure voor de vaststelling van het bestemmingsplan. Zo stellen zij dat stukken niet ter inzage hebben gelegen en het besluit over de goedkeuring te laat bekend is gemaakt. Daarnaast betogen zij dat het bestemmingsplan ten onrechte bebouwing mogelijk maakt op archeologisch waardevolle gebieden. Ook stellen zij dat de ecologische waarden van deze gebieden niet deugdelijk zijn onderzocht. De inwoners hebben ook bezwaren tegen de mogelijke aantasting van het Harlinger Bos. Het college van gedeputeerde staten stelt zich kort gezegd op het standpunt dat de ecologische waarden voldoende zijn onderzocht en dat er, voor zover nodig, een ontheffing zal worden verleend op grond van de Flora- en Faunawet.


* 200501506/1 en 200501511/1
Uitspraak over de bouwvergunning (eerste fase) die het college van burgemeester en wethouders van Boxtel heeft verleend aan het Sint Lucas Nederlands katholiek college voor middelbaar technisch beroepsonderwijs voor het intern verbouwen en uitbreiden van een schoolgebouw. Dit gebouw is gevestigd aan de Grote Beemd in Boxtel. H&S Boxtel B.V., die een HEMA-vestiging exploiteert op ongeveer 100 meter afstand van het schoolgebouw, is van mening dat de bouwvergunning in strijd is met het bestemmingsplan. Ook de eigenaar van het pand waarin de HEMA is gevestigd, heeft bezwaar gemaakt bij de gemeente, maar het gemeentebestuur heeft dit bezwaar niet-ontvankelijk verklaard. Volgens de gemeente heeft de eigenaar geen rechtstreeks belang bij deze procedure. De eigenaar bestrijdt dit, omdat hij van mening is dat door de verbouwing van het schoolgebouw de verkeersintensiteit in de straat toeneemt, waardoor het pand van de HEMA moeilijker bereikbaar zal zijn.


* 200502371/1
Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Gennep heeft opgelegd aan P & E People B.V. om het gebruik van bedrijfsgebouwen aan de Steendalerstraat in die gemeente voor het huisvesten van (buitenlandse) uitzendkrachten te beëindigen. Volgens het gemeentebestuur is het huisvesten van uitzendkrachten in die panden in strijd met het bestemmingsplan. Het bedrijf denkt daar anders over. Volgens het bedrijf is sprake van voortgezet gebruik van de voormalige dienstwoning op het terrein. Daarnaast voert het bedrijf aan dat leegstand van het bedrijfsgebouw ongewenste gevolgen heeft en dat er een gebrek is aan alternatieve huisvestingsmogelijkheden voor buitenlandse uitzendkrachten.


* 200502686/1
Uitspraak op de beroepen van Plus Retail BV, Development Coordination BV en van de Ontwikkelingscombinatie Boreelkazerneterrein tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Overijssel waarbij deels goedkeuring is onthouden aan het bestemmingsplan "Boreelkazerneterrein" van de gemeente Deventer. Het bestemmingsplan heeft betrekking op de herontwikkeling van het Boreelkazerneterrein in de grachtengordel van de historische binnenstad van Deventer. Het monumentale hoofdgebouw blijft in het plan gehandhaafd en krijgt een nieuwe functie. In het plan is plaats voor de ontwikkeling van een life-style formule, waarin gespecialiseerde winkels, grootschalig winkelen, ontspannen en "leisure" worden gecombineerd. Daarnaast wordt de bouw van een megasupermarkt en van een ondergrondse garage mogelijk gemaakt. Ook voorziet het bestemmingsplan in de bouw van een aantal appartementen. De bedrijven hebben bezwaar tegen de onthouding van goedkeuring aan de "grootschalige detailhandel" in de vorm van supermarkten met een grotere totale oppervlakte dan 3.500 m2 bedrijfsvloeroppervlak. Plus Retail heeft bezwaar tegen de goedkeuring van de regeling die de bouw van een supermarkt tot 3.500 m2 mogelijk maakt. Vestiging van een nieuwe mega supermarkt zal volgens Plus Retail leiden tot ontwrichting van de detailhandelsstructuur. De Ontwikkelingscombinatie stelt juist dat er ten onrechte (gedeeltelijk) goedkeuring is onthouden. Het college van gedeputeerde staten is van mening dat de toegestane grootschalige detailhandelsoppervlakte onevenredig veel groter is dan de ruimte die in onderzoeken is berekend.


* 200503449/1
Uitspraak over de ontheffing die het college van gedeputeerde staten van Fryslân heeft verleend aan de Bond van Friese Vogelbeschermingswachten voor het zoeken en rapen van kievitseieren. Deze ontheffing heeft de provincie in 2003 voor een periode van vijf jaar verleend. De Faunabescherming en de Vogelbescherming hebben tegen deze ontheffing beroep ingesteld bij de rechtbank in Leeuwarden. De rechtbank heeft in maart 2005 dit beroep gegrond verklaard en het rapen van kievitseieren verboden. Volgens de rechtbank is de ontheffing in strijd met de Europese Vogelrichtlijn, omdat hierin geen maximum is gesteld aan het totale aantal kievitseieren dat mag worden geraapt. Daarnaast heeft de rechtbank geoordeeld dat de ontheffing ook in strijd is met de Europese Habitatrichtlijn, omdat het provinciebestuur heeft toegestaan dat ook in de speciale vogelbeschermingszones naar kievitseieren mag worden gezocht. Het college van gedeputeerde staten van Fryslân en de Bond van Friese Vogelbeschermingswachten zijn het hier niet mee eens en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200504103/1
Uitspraak over de weigering door de burgemeester van Eindhoven van een exploitatievergunning voor een café aan de Narcisstraat in Eindhoven. Volgens de exploitant van het café is het niet terecht dat hem een vergunning wordt onthouden vanwege overlast in het verleden die onder de verantwoordelijkheid van vorige exploitanten is veroorzaakt. Hij vindt dat hij de kans moet krijgen te laten zien dat hij een café kan exploiteren zonder overlast te veroorzaken of een gevaar voor de openbare orde te zijn. De burgemeester heeft de vergunning geweigerd, omdat verlening van de vergunning de woon- en leefsituatie in de omgeving en de openbare orde op ontoelaatbare wijze nadelig zou beïnvloeden. Hij baseert zich hierbij op meldingen van de politie van overlast en verstoringen van het café dat voorheen op deze plek was gevestigd.

* 200504133/1
Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Heumen heeft verleend voor een brandweerkazerne aan de Kasteelsestraat in Overasselt. Een veehouder die op een afstand van 60 meter van de brandweerkazerne zit, is het niet eens met deze vergunning. Volgens hem had het gemeentebestuur de milieuvergunning voor de brandweerkazerne moeten weigeren, omdat de personen in de kazerne niet voldoende worden beschermd tegen de geuroverlast van zijn veehouderij. De afstand tot zijn bedrijf is volgens hem te kort, waardoor de milieuhygiënische situatie verslechtert.


* 200504561/1
Uitspraak over de instemming door het college van gedeputeerde staten van Drenthe met het saneringsplan voor het terrein van de voormalige gasfabriek in Coevorden. Enkele omwonenden van het terrein zijn het niet eens met deze provinciale instemming. Volgens hen is onvoldoende aandacht besteed aan de schadelijke gevolgen van de sanering voor hun eigendommen, zoals risico van schade aan hun huizen.


* 200505050/1
Uitspraak over het besluit van de staatssecretaris van Cultuur om een graansilo van Cehave Landbouwbelang Voeders aan te wijzen als beschermd rijksmonument. Cehave bestrijdt het monumentale karakter van de graansilo en heeft beroep ingesteld bij de rechtbank in Den Bosch. In april 2005 heeft de rechtbank het beroep van Cehave gegrond verklaard, omdat het besluit van de staatssecretaris niet goed is onderbouwd. Volgens de rechtbank heeft de staatssecretaris zich bij haar besluit niet in redelijkheid kunnen baseren op de uitkomsten van het Monumenten Inventarisatie Project en het advies van de Raad van Cultuur. De staatssecretaris berust niet in de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.