Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

FIFA en voetbalfans kiezen de opvolger van Pelé, Owen en Overmars tijdens WK 2006

Aanstormende jonge voetbaltalenten maken kans op Gillette Best Young Player Award

LEIPZIG, DUITSLAND, 8 december 2005 - Tijdens het WK voetbal 2006 iin Duitsland wordt voor het eerst de Gillette Best Young Player Award uitgereikt. Deze prijs gaat naar de meest talentvolle voetballer van 21 jaar of jonger die tijdens het WK speelt. Gillette, officieel partner van de FIFA World Cup(TM) 2006, en de wereldvoetbalbond FIFA lancceerden de prijs vandaag in Leipzig. Voetbalfans van over de hele wereld krijgen de unieke kans om via www.FIFAworldcup.com hun favoriete jonge voetbaltalent van het WK 2006 door te geven. Zo bepalen zij mee wie in de voetsporen treedt van voetballers als Pelé en Overmars.

De FIFA World Cup diende als startpunt voor de carrière van vele legendarische voetballers, waaronder Pelé (Zweden '58), Michael Owen (Frankrijk '98) en Marc Overmars (USA '94). Zij braken op jonge leeftijd internationaal door, ook dankzij hun prestaties tijdens het WK voetbal. De jonge voetbaltalenten die tijdens het WK van 2006 schitteren, komen in aanmerking voor de Gillette Best Young Player Award.

'De winnaar zal deze grote eer voor altijd met zich meedragen, tijdens zijn voetbalcarrière en erna. Gillette is al jaren een trouwe FIFA-partner en we zijn er erg trots op dat hun betrokkenheid bij de voetbalsport gecontinueerd wordt in de steun aan de Best Young Player Award', aldus FIFA-voorzitter Joseph S. Blatter. 'Met de Gillette Best Young Player Award wil Gillette jonge sporters eren die topprestaties hebben geleverd. Deze prijs weerspiegelt ons doel om het hoogst mogelijke na te streven als het gaat om persoonlijke prestaties', aldus Eric A. Kraus, vice-voorzitter van Gillette.

Strenge selectie
De Gillette Best Young Player Award is bedoeld voor het jonge voetbaltalent (jonger dan 21 jaar op 1 januari 2006) dat het beste speelt tijdens de FIFA World Cup(TM) 2006. Onder leiding van Hollger Osieck, directeur van de FIFA-afdeling Technische Ontwikkeling, zal de technische studiegroep van de FIFA de spelers beoordelen. De voorbeeldfunctie van de jonge voetballer speelt bij deze beoordeling een belangrijke rol. Daarnaast wordt de beste jonge voetballer geselecteerd op basis van zeven criteria:


1. Vaardigheid 5. Waardering van fans
2. Jonge en verfrissende speelstijl 6. Resultaten
3. Creativiteit en amusementswaarde 7. Sportiviteit
4. Tactisch inzicht

Voetbalfans stemmen mee
Voetbalfans van over de hele wereld kunnen invloed uitoefenen op de selectie voor deze officiële FIFA-prijs. Zij kunnen zich tussen 9 juni en 5 juli 2006 registreren op www.FIFAworldcup.com om de speler te kiezen die volgens hen de prijs het meest verdient. Iedereen mag maar één speler kiezen, maar kan tot het eind van de verkiezing zijn stem nog wijzigen. Vervolgens zal er een shortlist worden opgesteld met de drie topspelers die de fans hebben gekozen en de drie topspelers die door de technische studiegroep van de FIFA zijn geselecteerd. Op basis van de zeven criteria zal de FIFA de prestaties van de genomineerde spelers beoordelen en een uiteindelijke winnaar uitroepen: de Best Young Player van het WK Voetbal van 2006.

De Best Young Player-site is binnenkort ook te bereiken via www.gillette.com/fifaworldcup. Naast de mogelijkheid om te stemmen biedt de website statistieken en biografische informatie over beroemde jonge voetballers uit eerdere FIFA World Cups en wetenswaardigheden over mogelijke kandidaten voor de Gillette Best Young Player Award 2006.

# # #