Ingezonden persbericht


Winkels gecontroleerd op brandveiligheid

Sinds een aantal jaren voeren medewerkers van de afdeling Preventie rond de feestdagen extra

controles uit in horecapanden binnen de gemeente Leiden. Er wordt met name gecontroleerd op de aanwezigheid van brandblusmiddelen, nooduitgangen en vluchtwegen. Ook de noodverlichting,

de verlichte borden die naar (nood)uitgangen verwijzen en de mate van brandbaarheid van stoffering en versiering worden gecontroleerd.

Dit jaar worden ook controles uitgevoerd bij winkelpanden waar kerst- en sinterklaasartikelen worden verkocht. Het is gebleken dat deze winkelpanden regelmatig vol gezet worden met producten. Soms zo vol dat er een onveilige of levensbedreigende situatie kan ontstaan.

Vorige week zijn de eerste winkelpanden gecontroleerd. Bij de controles is naar voren gekomen dat een winkel in de Haarlemmerstraat zodanig vol stond met dozen en producten dat de kans onverantwoord groot was dat er bij een eventuele calamiteit slachtoffers zouden vallen, ook al doordat de nooduitgang geblokkeerd was. Nadat de bedrijfsleider op de hoogte was gebracht van de overtredingen is er in eerste instantie geen verbetering opgetreden. Afgelopen maandag (5 december 2005) was er zelfs sprake van een verslechtering van de situatie. Dit resulteerde in een brief van de gemeente Leiden waarin een voorgenomen actie tot sluiting werd aangekondigd. De gebruiker van het pand kreeg tot vanmorgen 8.00 uur de tijd de winkel in overeenstemming te brengen met de bouwverordening. Om 9.00 uur vanmorgen heeft de afdeling Preventie een controle uitgevoerd naar de gebruikseisen. Daarbij is geconstateerd dat de winkel op dit moment voldoet aan de gebruikseisen en dus niet gesloten hoeft te worden.

De voorgenomen sluiting is gebaseerd op het handhavingsbeleid Brandveiligheid van de gemeente Leiden, zoals vastgesteld en gepubliceerd in juni 2003. Dit beleid geeft aan dat het gebruik van een gebouw of het gebruik van een gedeelte van een gebouw, waar een levensbedreigende situatie wordt geconstateerd, binnen één week gestaakt moet worden.

De controles van winkels en horeca-instellingen worden de komende tijd voortgezet. Zowel de horeca als de winkeliers worden hiervan op de hoogte gesteld.

Nadere informatie: Fons Delemarre, bureau Communicatie, tel. (071) 516 50 55


---- --