Ned. org. vrijwilligerswerk

Vrijwilligersprojecten en gemeenten genomineerd voor Complimenten

Groot aantal vrijwilligersprijzen uitgereikt op 10 december

Twintig vrijwilligersprojecten en tien gemeenten zijn genomineerd voor twee belangrijke vrijwilligersprijzen: Het Nationale Compliment en Het GemeentenCompliment. Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (Vereniging NOV) reikt deze prijzen op 10 december 2005 uit in samenwerking met de Rabobank en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Tijdens deze feestelijke avond zullen ook andere vrijwilligersprijzen worden uitgereikt; de Make a Difference Day-awards en de prijs Dé vrijwilliger van Nederland, een initiatief van de NCRV.
Nationale Compliment
Het Nationale Compliment is dé prijs voor opvallende en inspirerende vrijwilligersprojecten en wordt dit jaar voor de negende keer i.s.m. de Rabobank uitgereikt. Uit 430 inschrijvingen zijn twintig projecten genomineerd die stuk voor stuk zijn bezocht. De jury, waarin o.a. Jeltje van Nieuwenhoven en Dieuwertje Blok zitting hebben, selecteert drie prijswinnaars die resp. 12.500, 7.500 en 5.000 euro winnen. GemeentenCompliment
Gemeenten die goed vrijwilligerswerkbeleid ontwikkelen en daarmee het plaatselijke vrijwilligerswerk structureel stimuleren, komen in aanmerking voor Het GemeentenCompliment. De prijs wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt, ditmaal in samenwerking met het ministerie van VWS. Uit de inschrijvingen zijn tien gemeenten genomineerd. Deze gemeenten worden bezocht door een delegatie van Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en CIVIQ.
MADD-awards
Op 9 en 10 december 2005, tijdens Make a Difference Day (MADD), toont heel Nederland zich maatschappelijk betrokken! Tienduizenden Nederlanders zetten zich actief vrijwillig in door de handen uit de mouwen te steken en zó iets te doen voor anderen. Individuen, groepen en scholen, vrijwilligersorganisaties, Oranjeverenigingen, gemeenten en bedrijven gaan deelnemen aan het evenement. Ter afsluiting van MADD worden de MADD-awards uitgereikt; stimuleringsprijzen om de deelnemers van MADD in de schijnwerpers te zetten en om hen te bedanken voor hun bijdrage.

Dé vrijwilliger van Nederland
De prijs Dé vrijwilliger van Nederland is een initiatief van NCRVs radioprogramma Plein Publiek. Twaalf weken lang, vanaf september tot november, staan elke week de vrijwilligers uit één provincie in het programma centraal. Luisteraars bepalen samen met een deskundige jury wie Dé vrijwilliger van Nederland gaat worden. Deze winnaar wordt tijdens de feestelijke uitreiking bekend gemaakt. Meer informatie staat op www.ncrv.nl/maakhetverschil.
Publieksprijs
Het Nationale Compliment en Het GemeentenCompliment kennen beiden een publieksprijs, die ook op 10 december wordt uitgereikt. Het Nederlandse publiek kan tussen 14 november en 1 december via www.nov.nl een stem uitbrengen op haar favoriete project of gemeente.

////////////Einde bericht//////////////////////////////////////

24)25) Een overzicht met de genomineerden van Het Nationale Compliment en Het GemeentenCompliment treft u als bijlage aan.
Pers is van harte welkom bij de uitreiking van de Complimenten. De prijsuitreiking vindt plaats van 19.30-22.30 uur. Vanaf 17.00 uur worden de genomineerden ontvangen. Meer informatie verstrekt Olga Ekelenkamp (oekelenkamp@civiq.nl) of Gerda van Ingen (gvingen@civiq.nl), tel. 030 750 9000. Zie ook www.nov.nl. Meer informatie over Dé vrijwilliger van Nederland vindt u op www.ncrv.nl/maakhetverschil.