Novib

Utrecht swingt eerlijk op internationale White Band Day 3

Eerlijke handel moet hoog op WTO-agenda

Op 10 december organiseren het Nederlands Platform Millenniumdoelen en de coalitie voor Eerlijke Handel, in het kader van White Band Day III, de internationale actiedag voor eerlijke handel, verschillende activiteiten. Door het hele land zullen gebouwen in het wit ingepakt worden, in Utrecht vindt een âeerlijk dancefeestâ plaats en in Amsterdam in samenwerking met Coolpolitics het grote âWTO-debatâ, een debat met veel opinie- en beleidsmakers en bekende Nederlanders.

Het eerlijke dansfeest in Utrecht is gekoppeld aan 'Het WTO-debatâ in Amsterdam. Opiniemakend Nederland gaat in debat over eerlijke handel en de strijd tegen armoede. Vervolgens kunnen zij en andere geïnteresseerden in Utrecht âeerlijk swingenâ. Vanaf 22.00 uur is Babel in Utrecht buiten in het wit gestoken en is het programma binnen een mix van dance, âeerlijke film, eerlijke hapjes en drankjesâ en onverwacht(e) eerlijke acts. Het Metro dj Team, speciaal voor de gelegenheid uitgebreid met allround dj en soulmate Double J, brengt alle stijlen.

Het animo is groot en geeft aan dat ook (Utrechtse) jongeren eerlijke handel belangrijk vinden en een eerlijk resultaat willen van de komende WTO-top. Kort voor de WTO vormen het feest, het debat en alle andere witte activiteiten in Nederland een duidelijke boodschap aan WTO-afgevaardigden: Nederland wil eerlijke handel hoog op de WTO-agenda.

Internationaal en in Nederland vindt een keur aan witte activiteiten plaats. Zo worden bijvoorbeeld witte bandjes, het symbool tegen armoede, uitgereikt aan alle Bløf-concertgangers van 9 en 10 december. En onder andere FNV, VNG, gemeenten en kerken hangen witte banieren aan hun gebouwen. (Meer witte activiteiten zijn te vinden op www.maakhetwaar.nl.)

In 2005 staan internationaal drie dagen centraal: 1 juli, 10 september en 10 december. Dat zijn de White Band Days. De White Band Days zijn gepland vlak voor drie belangrijke internationale vergaderingen: de G8 in juli, de VN-top in september en de WTO-top van 13 -18 december in Hong Kong. Bedoeld om regeringen over de hele wereld te houden aan hun belofte de millenniumdoelen waar te maken. White Band Day 3 staat in het teken van eerlijke handel.
Source: Novib, 2 december 2005