Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 9 december 2005

UIT HET DAGELIJKS BESTUUR

Zaterdag 10 december 15 uur!

Persconferentie onderhandelingsresultaat bouw Westermoskee e.o.

Op zaterdag 10 december 15.00 - 16.00 uur geven de vier onderhandelingspartners gezamenlijk een persconferentie over de behaalde resultaten voor de bouw van de Westermoskee, parkeergarage, ruim honderd woningen, plein en bedrijfsruimte. De journalisten kunnen vragen stellen aan Henk van Waveren (stadsdeelvoorzitter), Marie-Louise Boel (bewonersvereniging BORT), Frank Bijdendijk (Het Oosten), Üzeyir Kabaktepe (Aya Sofya).

Portefeuillehouder: Henk van Waveren

Controle à la Van Traa bij ruim honderd horecagelegenheden

Ruim honderd cafés, snackbars en coffeeshops krijgen te maken met dezelfde doorlichting als eerder de horecagelegenheden in de Chassébuurt. De methode voor de bestuurlijke aanpak van (georganiseerde) criminaliteit houdt in dat per horecazaak eerst alle informatie van ondermeer politie, justitie, inspecteurs, bevolkingsregister, belastingdienst, kadaster en eerdere horecacontroles verzameld wordt. Daarna volgen de bezoeken van controleurs. Voldoen de horecazaken niet aan de vergunningvoorwaarden, dan volgen waarschuwingen, extra controles en zo nodig sluiting. De doorlichting begint in de Jan Maijenbuurt, daarna volgen de Mercatorbuurt en de Postjesbuurt. Tijdens de eerdere doorlichtingperiode in de Chassébuurt sloten vijf beheerders spontaan hun zaak en wisselden negen horecazaken van leidinggevende. Controleurs constateerden de afwezigheid van leidinggevenden, drugsbezit, wapenbezit, heling, geluidsoverlast en brandonveiligheid; slechts één zaak voldeed aan de vergunningseisen. Het stadsdeel heeft voor de doorlichting en controles de komende twee jaar 160.000 euro uitgetrokken.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Inspraak voor nieuw profiel noordelijke Admiraal de Ruijterweg

Het Dagelijks Bestuur stelt voor om de noordkant van de Admiraal de Ruijterweg opnieuw in te richten, gebaseerd op de antwoorden van 125 bewoners die een enquête invulden. Het ontwerp biedt vrijliggende fietspaden, overzichtelijke parkeervakken en vijf ondergrondse containerlocaties (de laatste in De Baarsjes die nog moesten). De achttien zestigjarige oude monumentaal iepen worden vervangen door jongere bomen met een omtrek van ruim 40 centimeter. Dat is nodig voor de veiligheid. Mensen struikelen over de stoeptegels die door de wortels worden opgedrukt en de bomen kunnen de komst van vrijliggende fietspaden langs deze drukke onveilige weg niet doorstaan. Het aantal parkeerplekken blijft 56 en er blijven 27 plaatsen voor fietsenrekken. De Baarsjes wil aan de herinrichting bijna een miljoen euro besteden. Dit is het laatste deel van de Admiraal de Ruijterweg dat verkeersonveilig is en waar achterstallig onderhoud moet worden weggewerkt. Het zuidelijk deel en het deel in Bos en Lommer zijn al opnieuw ingericht. Als de inspraakreacties verwerkt zijn en de stadsdeelraad fiat heeft gegeven, starten de werkzaamheden in het najaar van 2007. De Admiraal de Ruijterweg is een drukke straat met éénrichtingsverkeer waar behalve auto's, ook bussen, trams en fietsers doorheen rijden.

Informatie: Manuel Monkau (06- 22 55 55 47)

Voormalige Edelsmedenschool krijgt terras en rolstoelhelling

Rondom de voormalige Edelsmedenschool komt een terras dat in de late middag en vroege avond in de zon ligt. Als het gebouw in de zomer van 2006 wordt opgeleverd, kunnen ook rolstoelen het gebouw voor onderwijs, creatieve bedrijvigheid en horeca in, want het stadsdeel legt een zigzag hellingbaan aan. Laden en lossen gebeurt langs het gebouw, niet op het pleintje voor de ingang, zo besluit het stadsdeel. Ymere heeft het pand, dat een Rijksmonument is, in 2005 gekocht van het ROC van Amsterdam en herstelt het in de oorspronkelijke staat. Op de binnenplaats komt in de plaats van de gymzaal een atrium dat als overdekt plein geschikt is voor evenementen. De oplevering van het gebouw, dat zo'n 11.000 m2 groot is, volgt in het voorjaar van 2006. Het ROC gaat volwassenenonderwijs verzorgen en biedt ook ruimte aan de Frank Sanders Academie (musicalopleiding). Aan de waterkant komt ruimte voor horeca. De rest van het pand is bestemd voor creatieve bedrijven en kunstenaars. Nog niet alle ruimtes in het pand zijn verhuurd.

Informatie: Manuel Monkau (06- 22 55 55 47

Uitnodiging

Allochtone moeders op zoek naar vervolgonderwijs voor hun kinderen

Vijftig allochtone moeders met kinderen op de basisscholen in De Baarsjes gaan op donderdagochtend 15 december op schoolreis naar het Geert Grote College in Amsterdam Zuid. Ze willen zich oriënteren op het vervolgonderwijs voor hun kinderen, zodat zij gesprekspartner kunnen zijn bij de schoolkeuze en hun kinderen kunnen aanmoedigen op de juiste wijze door te leren.

Informatie: Wim de Graaf 020 -- 5892 512 / 06 -- 123 79 510

Uitnodiging 14 december

Politiek Café over Onderwijs, integratie en afval

Anahda en Atlas Media organiseren op 14 december van 18.30 uur t/m 20.00 uur in De Hudsonhof (Hudsonstraat 1) een politiek café waar Groen Links, PvdA en VVD debatteren over onderwijs/integratie en leefbaarheid/afval. Gespreksleider is Jihad El Ariachi, van de Meiden van Halal.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

UIT DE DEELRAAD

Brief vol zorgen aan minister van der Hoeven

Onderwijswethouder Mirjam Smeels zal minister Van der Hoeven laten weten dat zij met uitspraken over de Islamitische basisschool As Siddieq voor veel onrust zorgt bij bewoners van De Baarsjes. Smeels doet dit op verzoek van de fracties, die dinsdag 6 december praatten over de situatie van de As Siddieq. De leden van de raadscommissie zijn met name bezorgd over de uitspraak dat Van der Hoeven er over denkt de school op subsidies te korten als de As Siddieq niet beter haar best doet om leerlingen te laten meedoen in de Nederlandse samenleving. Dat is in de buurt vertaald als zou de school al bijna dicht gaan. Maar daar is geen sprake van, meldde wethouder Smeels dinsdag. Het is nog helemaal niet duidelijk of en in welke gevallen de minister over kan gaan tot korting op de subsidies of wanneer de subsidiekraan helemaal dicht kan gaan. Niet dat de minister daar ook maar iets over vertelt, want het stadsdeel wordt helemaal niet geïnformeerd door het ministerie over inspecties op de school, meldde de wethouder. De fracties van de stadsdeelraad zeiden daarop dat de minister eens moet weten dat de dingen die zij roept voor veel onrust zorgen bij bewoners in de buurt. Wethouder Smeels wil dat in een brief aan Van der Hoeven gaan vertellen. Als de minister een antwoord geeft, wil de raadscommissies nog eens om de tafel met het bestuur van de school. Het is juist van belang de dialoog met de As Siddieq open te houden, zo meenden de raadsleden. Overigens is een groep ouders van leerlingen van de islamitische school donderdag 8 december op bezoek geweest in het Anne Frankhuis.

Informatie: Petra Duivenvoorde, griffie@baarsjes.amsterdam.nl, 020-5892738

Commissie praat over plannen voor horeca

De raadscommissie algemene zaken van De Baarsjes praat komende dinsdag 13 december over de plannen van stadsdeelvoorzitter H. van Waveren voor de horeca. In de toekomst wordt het wellicht mogelijk dat nachtzaken zich vestigen op het Mercatorplein, in het pand Admiraal de Ruyterweg 56b, in het Mercatorpark en in de voormalige Edelsmedenschool. Baarsjesbewoners kunnen nu hun mening over de plannen geven, ze liggen tot 4 januari 2006 in de inspraak. Ook de raadscommissie mag zich uitspreken over de voorstellen. De raadscommissie praat verder over woonboten en bewonersondersteuning. Belangstellenden zijn welkom vanaf 20.00 uur in de raadzaal van het stadsdeelkantoor.

Informatie: Petra Duivenvoorde, griffie@baarsjes.amsterdam.nl, 020-5892738

Agenda


* 10 december 17 uur, feestelijke opening galerie-atelier Akooka, Witte de Withstraat 22A, met werk van kunstenares Akooka en presentatie van Akooka Works: workshops en cursussen voor kinderen en volwassenen. Informatie tel. 778 6655, www.akooka.nl .


* 10 december 21 uur in het Illuseum, Witte de Withstraat 120, Cat Eye Film Club (voorlopig op zaterdag) met vijf korte films over souvenirs en vergetelheid. Entree ¤5, reserveren: illuseum@gmail.com


* 11 december 14 uur in galerie Arps&Co, Arubastraat 1, kinderen in De Baarsjes schilderen met 'expansionist painter' Molly Ackerman. Info: www.arpsgallery.com.


* 11 december 15 uur in galerie Meneer de Wit, Witte de Withstraat 10, 'Meneer de Wit brengt een ode aan mevrouw Verbaan', een installatie van tekeningen met oud behang van Wendela de Vries en gevonden voorwerpen van Akela Verbaan.Informatie: www.meneerdewit.com


* 13 december 19 uur in agentur, Witte de Withstraat 27a, presentatie van 'artist in residence' (van juli tot december) Dustin Larson: Top Hat. Informatie: www.agentur.nl, 06 - 4148 7675


* 14 december 18.30-20.00 uur in de Hudsonhof Politiek café over integratie en leefbaarheid. Organisatie: Anahda en Atlas media. . onderwijs/integratie en leefbaarheid.


* 15 december, ochtend, schoolreis vijftig allochtone moeders naar Geert Grote College; oriëntatie op vervolgonderwijs voor hun kinderen.


* 15 december 19.30 uur Buurtoverleg Chassébuurt, 19.30 uur in buurthuis Chassé, Chasséstraat 91


* 15 december 16.00 uur Afscheid stadsdeelsecretaris Hepko Wink, stadsdeelkantoor, Baarsjesweg 224


* 16 december (12-20 uur) en 17 december (12-17 uur): Winter Weekend Witte Ruijter, galeries, ateliers en kunstetalages in de Witte de Withstraat en Admiraal de Ruijterweg extra lang geopend, met kunstkoopavond op vrijdag


* 16 & 17 en 23 & 24 december Open Atelier van kunstenaar Ishan Mohiddin, Vespuccistraat 33-1. Informatie: tel. 616 6630 / mob. 06 -3023 2102


* 18 december 17 uur in galerie Arps&Co, Arubastraat 1, opening expositie fotograaf Els Botman, cocktails met de shaker-boys. Info: www.arpsgallery.com, ella@arpsgallery.com,

06 2236 3133