Gemeente Hengelo

Opening wijkcentrum De Sterrentuin

Het wijkcentrum De Sterrentuin (Venusstraat 145) wordt zaterdag 10 december officiëel geopend. De gehele dag zijn allerlei activiteiten voor jong en oud georganiseerd.

Programma


9.30 - 13.00 uur Kinder/jeugdprogramma, o.a. met ballonnen wedstrijd, schminken,
kindercircus Caroly, puzzeltocht door de speeltuin


14.30 - 15.30 uur Drumband trekt door de wijk


15.30 uur Officiële opening:
toespraak Harry van Dijk, voorzitter van het wijkcentrum, gevolgd
door openingshandeling door wethouder Nijhof en de architect
Geert Peters van Peters & Lammerink Architecten uit Hengelo


16.00 uur Demonstraties van de activiteiten van het wijkcentrum en optredens
van een countryline- en breakdancegroep


18.00 uur Einde

Dankzij Onze Buurt aan Zet

Op de plek van het oude wijkgebouw aan de Venusstraat is een sprankelend, speels en kleurig nieuw wijkcentrum gebouwd. Naast een financiële bijdrage van de gemeente Hengelo is de nieuwe Sterrentuin voor een belangrijk deel gefinancierd uit Onze Buurt Aan Zet. Bij dit programma uit het grotenstedenbeleid konden buurtbewoners uit aandachtswijken zelf beslissen over de besteding van een bepaald bedrag om de leefbaarheid, sociale cohesie en veiligheid te verbeteren. De Hengelose wijken Klein Driene en Sterrenbuurt kregen in totaal 1,2 miljoen euro. De bewoners van de Sterrenbuurt kozen destijds in grote meerderheid voor de bouw van een nieuw wijkcentrum.

Grote betrokkenheid

Het nieuwbouwproject is ontwikkeld in nauw overleg met de bewonersorganisatie in de wijk en de besturen van het buurtcentrum en de speeltuin. Deze stelden in overleg met de gemeente een programma van eisen op. Een van die eisen was dat de aanpalende speeltuin en het dierenverblijf behouden moesten blijven. Omdat het nieuwe gebouw een grotere oppervlakte heeft, moest het terrein deels opnieuw worden ingedeeld. De speeltuin is opnieuw aangelegd, onder andere met nieuwe kabelbaan. Ook het dierenverblijf heeft een opknapbeurt gekregen.

Wijkcentrum Sterrentuin

Het nieuwe wijkcentrum Sterrentuin is ontworpen door Peters & Lammerink Architecten uit Hengelo.
Opvallend is de frisse geel-blauwe kleurstelling en het golvende dak, die het gebouw een frivool en uitnodigend karakter geven. Aan de noordzijde (Landmansweg) zorgt een grote glaspartij voor veel licht in de centrale zaal. Rondom die zaal zijn de andere ruimtes gelegen, zoals de jeugdsoos, de ontmoetingsruimte annex biljartzaal, een internetzaal, een handenarbeidlokaal, de peuterspeelzaal, de kinderspeelzaal en een speciale fietsruimte voor peuters en kleuters. Op de verdieping bevinden zich een vergader- en cursusruimte, het kantoor van de bewonersvereniging Sterrenwacht en de spreekkamer van de wijkagent.