Ingezonden persbericht


Kritiek op de kritiek

Middag over poëziekritiek met Bas Belleman, Maarten Doorman, Piet Gerbrandy, Hagar Peeters, Thomas Vaessens en Joost Zwagerman.

Op 10 december organiseert de Vereniging voor Letterkundigen in samenwerking met poëzietijdschrift Awater een middagprogramma rondom de huidige staat van de poëziekritiek in Nederland. Aanleiding voor deze discussie zijn een aantal stukken die de afgelopen jaren verschenen over mogelijke tekortkomingen in die kritiek. De centrale vraag is of er door recensenten te veel naar de techniek en te weinig naar de inhoud van moderne poëzie wordt gekeken.

In een essay dat Bas Belleman eerder dit jaar schreef voor het tijdschrift Passionate vroeg hij zich af of poëzie ondanks haar schijnbare succes (poëzieclubs, festivals, avonden) er nog toe doet. Belleman richtte zijn pijlen op poëziecritici die volgens hem het belang van poëzie te niet doen door vooral te kijken naar de stijl en techniek van de dichters en niet naar wat er in die poëzie gezegd wordt.

Hagar Peeters reageerde in Awater op een ander probleem in de kritiek dat in zekere zin verwant is aan Bellemans punt. Volgens Peeters hebben veel poëzierecensenten vooral oog voor poëzie waarvan de taal en de inhoud incoherent en weerbarstig zijn. Daarmee zou poëzie die begrijpelijk is, die over emotie gaat of die zij als 'anekdotisch' kenmerken te vaak en onterecht als oninteressant terzijde worden geschoven.

In 2003 verscheen Postmoderne poëzie in Nederland en Vlaanderen waarin Jos Joosten en Thomas Vaessens zoeken naar het belang en de betekenis van postmoderne poëzie. Volgens hen vergt die nieuwe poëzie ook een nieuwe leeshouding. Wordt die postmoderne poëzie adequaat besproken of worden de recensies gedomineerd door de modernistische leeshouding waar Vaessens en Joosten in hun boek op wijzen?

Maarten Doorman verwees naar Joosten en Vaessens toen hij in de discussie rondom het essay van Bas Belleman stelde dat het probleem in de poëziekritiek onder andere ligt bij de heersende opvatting onder critici en dichters dat poëzie vooral over taal en representatie gaat.

Regelmatig worden de stukken die Piet Gerbrandy schrijft voor de Volkskrant in de discussie genoemd. Reden genoeg om ook hem te vragen zijn mening te geven over de tot nu toe verschenen klachten.

De discussie zal geleid worden door dichter, prozaïst en essayist Joost Zwagerman.

Een eerdere discussie rondom het essay van Bas Belleman alsmede het essay vindt u hier: http://doetpoezieertoe.web-log.nl/

Organisatie: Tsead Bruinja (Werkgroep Poëzie VvL) en Hagar Peeters (Awater en Werkgroep Poëzie VvL) met ondersteuning van het bureau van de VvL.

Locatie: Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam

Datum: 10 december 2005

Aanvang: 16.00 uur (15.30 uur deuren open)
Toegang: gratis (reserveren gewenst)

Reserveren: Tel: 020 4220542 (Perdu)
E-mail: perdu@perdu.nl

Internet: http://www.perdu.nl

P.s. In Perdu zal in november ook een avond georganiseerd worden rondom ditzelfde thema. Houd daarvoor www.perdu.nl in de gaten.

De VvL

De VvL werd opgericht in 1905 en komt op voor de collectieve en individuele belangen van schrijvers en vertalers. Of zoals de eerste voorzitter, Lodewijk van Deyssel, het zei: 'De vereniging wil namelijk in de eerste plaats zijn een vakvereniging ter behartiging der materiële belangen van de letterkundigen.' Tegenwoordig is de VvL een afdeling van de Vereniging van Schrijvers en Vertalers (VSenV). Veel van wat nu als een vanzelfsprekend recht wordt beschouwd is in het verleden door de VvL, zelfstandig of samen met andere organisaties, tot stand gebracht. Zoals modelcontracten, een minimum literair vertaaltarief en de incasso en verdeling van leenrecht en kabelrechtgelden door de Stichting Lira. De Vereniging van Letterkundigen (VvL) is er voor alle schrijvers en vertalers van proza, poëzie en theaterteksten.

Internet: http://www.schrijversenvertalers.nl