Provincie Utrecht

Zelfstandig en prettig wonen met welzijn en zorg in Eemland

22-12-2005 -

Samen werken aan een goed aanbod van wonen, welzijn en zorg. Met dat als doel ondertekenden de Eemlandse gemeenten, zorg- en welzijnaanbieders, woningcorporaties, Agis zorgkantoor en de provincie Utrecht op woensdag 21 december een bestuurlijke overeenkomst. In de overeenkomst maken zij gezamenlijke afspraken over te realiseren woningen in Eemland en het daarbij behorend zorg- en welzijnsaanbod. De afspraken en de uitvoer van concrete projecten moeten er toe leiden dat alle burgers in Eemland zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen, ook als zij een zorgvraag hebben. Daarbij wordt vooral gedacht aan de toenemende groep ouderen, maar ook aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, mensen met een psychische beperking en chronisch zieken.

Veel bestaande woningen zullen de komende jaren worden aangepast, zodat bewoners er langer zelfstandig kunnen wonen. Bij nieuwbouw wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de mogelijkheid van zelfstandige bewoning door mensen met beperkingen. Streven is daarbij om zoveel als mogelijk "rollatordoorgankelijke" woningen te realiseren. Daarnaast zijn er in Eemland tot 2015 1800 tot 2800 specifieke zorgwoningen nodig. Deze woningen bieden de mogelijkheid tot het verkrijgen van extramurale zorg en diensten. Veelal zijn dit aangepaste, "rolstoeldoorgankelijke" woningen. Over het zorg- en welzijnsaanbod is afgesproken dat dit "vraaggestuurd" zal zijn, dat wil zeggen dat gemeenten, aanbieders en Agis zorgkantoor een aanbod vaststellen en organiseren op basis van de vraag van de doelgroep.

Ondersteuning concrete projecten
De bestuurlijke overeenkomst in Eemland loopt tot 2012. De regionale afspraken zoals vastgelegd in de overeenkomst worden op lokaal niveau uitgewerkt in uitvoeringsplannen en concrete projecten. Tijdens de bijeenkomst werden de ondertekenaars uitgedaagd plannen en acties voor het komende jaar op tafel te leggen. Gedeputeerde mevrouw Kamp gaf de aftrap met het beschikbaar stellen van 1 miljoen euro voor de ondersteuning van concrete projecten die een bijdrage leveren aan het realiseren van de afspraken in deze overeenkomst. Tijdens de ronde die gemaakt werd langs de aanwezigen zegde Amant toe verder te gaan met de ontwikkeling van Domotica, de gemeente Soest gaat aan de slag met het Zorghart+ voor Soesterberg en de gemeente Eemnes streeft er naar om in de komende maanden een samenwerkingsovereenkomst te sluiten met de woningbouwcorporatie. Ook de andere gemeentes en organisaties kwamen met dergelijke concrete plannen. Over een jaar wil de provincie met partijen samenkomen om te zien wat er tot dan toe van die plannen gerealiseerd is.

Meer informatie: Angeniet Gillissen, telefoon 030 - 258 26 23

Laatst gewijzigd op 02-01-2006. Paginabeheer: Angeniet Gillissen