Partij van de Arbeid


Persbericht PvdA




Den Haag, 11 december 2005


PvdA wil verdubbeling budget om radicalisering tegen te gaan


PvdA Tweede-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem doet maandag 12 december, tijdens de behandeling van de integratiebegroting, een aantal voorstellen om in totaal 5,5 miljoen euro een andere bestemming te geven.


Samen met de VVD-kamerlid Hirsi Ali dient Dijsselbloem twee amendementen in. Het eerste zorgt ervoor dat het in 2006 beschikbare budget om radicalisering tegen te gaan, wordt verdubbeld. Hiermee wordt het mogelijk om op alle instellingen voor het beroepsonderwijs (VMBO, ROC's en HBO's) medewerkers te trainen in het tijdig herkennen en adequaat omgaan met radicalisering onder jongeren. Eerder werd al een motie van PvdA en D66 op dit punt aangenomen. Hiervoor wordt nu 3 miljoen euro extra vrijgemaakt.


Het tweede gezamenlijke amendement van PvdA en VVD maakt geld vrij voor seksuele voorlichting in het kader van een offensief tegen de respectloze straatcultuur. Bij de behandeling van de VWS-begroting werd al een motie van de PvdA aangenomen die pleit voor een veel grotere inzet van opvoedingsondersteuning in de komende jaren.


Verder heeft Jeroen Dijsselbloem, samen met CDA-kamerlid Van der Camp, opnieuw een amendement ingediend om het voortbestaan van de Stichting Islam en Burgerschap zeker te stellen. Minister Verdonk wil van deze instelling, die het debat binnen de islamitische gemeenschappen in ons land aanzwengelt, af maar een kamermeerderheid heeft daar de afgelopen twee jaar steeds een stokje voor gestoken.


Tot slot doet Dijsselbloem een voorstel om geld uit te trekken om het Steunpunt Remigranten overeind te houden. Deze kleine organisatie doet geweldig werk voor achtergelaten vrouwen en kinderen in Marokko.




Partij van de Arbeid