MediaPlaza



Nieuwe informatiehuishouding voor de Andere Overheid

Hoe kan de informatielogistiek worden aangepast aan de nieuwe werkprocessen en procesketens?

Introductie

Datum: Woensdag 14 december 2005
Tijd: 10.00 - 17.00

Locatie: Media Plaza, Utrecht

In het hoofdlijnenakkoord van het kabinet Balkenende II - 'meedoen, meer werk, minder regels'- is de noodzaak van modernisering van de overheid onderkend. Het programma 'Andere Overheid' heeft een dwingend karakter en stelt dat de overheden slagvaardiger, sneller, beter, klantgerichter moeten opereren richting burger. De inzet van ICT is daarbij cruciaal. In dat kader spreekt men al snel van de 'elektronische overheid' of 'e-Government'.

Wat echter veel minder aandacht krijgt, maar een zeer grote uitdaging blijkt, is dat de informatiehuishouding van de overheid op deze digitale variant moet worden aangepast.
Er is namelijk een enorme kloof tussen de veelal digitaal verlopende werkprocessen aan de ene kant en de nog op papier gebaseerde archieven aan de andere kant.

De 'Andere Overheid' betekent een enorme organisatie- en cultuuromslag die reeds gaande is. Overal is te zien dat werkprocessen en procesketens van de overheid opnieuw worden ingericht. Een kind begrijpt - als je het eenvoudig weet uit te leggen - dat de informatielogistiek moet mee veranderen. Immers: procesgebonden documenteren en archiveren is het uitgangspunt. Het gaat dus om (gestructureerde en ongestructureerde) informatie op elk moment, voor elke stap in het proces, voor de juiste mensen, in de juiste vorm beschikbaar te hebben, en ook nog zodanig dat het proces (ook het heringerichte, elektronische proces) weer gereconstrueerd en verantwoord kan worden.

Daarom organiseert Media Plaza in nauwe samenwerking met Het Expertise Centrum (HEC) het seminar "Nieuwe informatiehuishouding voor de Andere Overheid".

Meer informatie over dit seminar volgt.