Museon Den Haag

Persbericht

datum:
9 december 2005

inlichtingen:
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl) / Julie Verhoeff (jverhoeff@museon.nl)

tel.
070-3381421 of 0616578515 / 070-3381432

Barbie praat met God in Museon Den Haag

In het Museon in Den Haag is een hevige discussie gaande tussen leermeesters van verschillende religies en Barbie, de ongelovige. In een enorm Ei debatteren zij over hun geloof. De discussie maakt deel uit van 'Jouw wereld, mijn wereld', de nieuwe permanente tentoonstelling van het Museon, die op 14 december 2005 wordt geopend.

Religies met elkaar in discussie
Krokodil, een natuurgeest uit het Afrikaanse Burkina Faso, opent het gesprek. Hij heeft een vlotte babbel en vraagt de andere goden het hemd van het lijf. De hindoegod Shiva vertelt hoe hij het hoofd van zijn zoon afhakte, omdat hij hem aanzag voor de minnaar van zijn vrouw. "Ik heb ook een zoon", meldt God, "mijn zoon heeft de mensen verteld over mij, de enige." Hier is Allah het absoluut niet eens; hij is zélf de enige, maar geeft wel toe dat goede PR van groot belang is. Terwijl Allah meent dat mensen regels en voorschriften nodig hebben, heeft Boeddha meer vertrouwen in de mens. Volgens hem kan elk mens zelf tot hogere inzichten komen. Barbie, de atheïstische denker, beweert dat goden en geesten door mensen bedacht zijn om het leven zin te geven. Dit valt uiteraard niet in goede aarde bij haar gesprekspartners en het vuur van de discussie laait op. Lao- Tzu, de wijsgeer van het taoïsme, blust het enigszins met zijn luchtige kijk op het bestaan: "Het leven is leuk!"

Het Ei
De binnenwand van het Ei is bekleed met religieuze voorwerpen, zoals beelden van voorouders en goden. Elke leermeester die deelneemt aan de discussie, is aanwezig als object en staat in de spotlights als hij aan het woord is. Bezoekers krijgen filmfragmenten te zien waarin gelovigen hun rituelen tonen en de woorden van hun leermeester illustreren of tegenspreken. Ze worden geconfronteerd met de verschillen en overeenkomsten tussen religies en kunnen hun eigen cultuur in een wereldwijde context plaatsen, terwijl ze nadenken over vragen als: Wat is de zin van het leven, wie heeft dit alles bedacht en wat komt er na het leven op aarde?

Jouw wereld, mijn wereld
'Jouw wereld, mijn wereld' is de nieuwe permanente tentoonstelling van het Museon, die op 14 december 2005 wordt geopend. De expositie toont hoe rijk onze wereld is aan natuurlijke en culturele diversiteit en wat onze rol is bij het in stand houden hiervan. De bezoeker neemt een duik in de diepte van de oceaan, komt oog in oog te staan met levensechte reconstructies van onze voorouders en voelt de dreiging van oorlog onder een regen van speren.

zie vervolg

Samenwerking
De tentoonstelling is mede tot stand gekomen door de volgende partners: Gemeente Den Haag
Fonds 1818
Mondriaan Stichting
Shell Nederland BV
Vereniging van Vrienden van Museon en Omniversum
Bernard van Leer Foundation
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Ministerie van Defensie
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Ministerie van VROM
Stichting Levi Lassen
Delta Lloyd Groep
ANWB Fonds
Houthoff Buruma
SKaN Fonds i.s.m. BankGiroloterij
Zonta Club Den Haag II
Z@pp

Bezoekersinformatie
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties),
Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.
Toegangsprijzen: Volwassenen E 7,50, kinderen (4-11 jaar) E 4,-, 65+Pas en CJP E 6,-. Museumkaart is geldig.
Groepskorting is mogelijk voor groepen van minstens 20 personen. Voorzieningen: Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.

Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
tel. 070 - 33 81 338
info@museon.nl
www.museon.nl