Gemeente Nederbetuwe


Opening soos Columbus in Ochten
13 december 2005

Soos Columbus in Ochten wordt geopend

Op woensdagmiddag 14 december 2005 om 16.00 uur opent wethouder Talman van Neder-Betuwe Columbus. De nieuwe naam voor de soos in Ochten die er weer als nieuw uit ziet. Jong en oud gaan er gebruik van maken. Welkom bij de opening, maar ook daarna!

Voor de jongeren
Open en fris oogt het interieur. Er staan computers zodat jongeren er kunnen internetten en spellen spelen. En hoewel er geen sprake meer zal zijn van grootschalige feesten en discopartys blijft er ruimte voor het maken van muziek en het organiseren van andere activiteiten.

Voor de ouderen
Alle lof voor een inwoner/bestuurslid van Stichting Welzijn Ouderen (SWO) uit Ochten die het pand heeft opgeknapt en opnieuw ingericht. De SWO zal, met instemming van het gemeentebestuur, toezicht gaan houden op het pand. Maar dat niet alleen. De stichting gaat het pand zelf ook gebruiken. Een aantal middagen in de week zijn er soosactiviteiten. Binnenkort wordt bekend gemaakt wat er precies gaat gebeuren en wanneer.

Nieuwe wereld
De nieuwe bestemmingen voor het opgeknapte pand leidde ertoe dat een nieuwe en toepasselijke naam werd gekozen: Columbus. De ontdekkingsreiziger met deze naam stak in de vijftiende eeuw de oceaan over op zoek naar nieuwe wegen. Het ontdekken van nieuwe uitdagingen, bezigheden en mogelijkheden is ook wat de toekomstige gebruikers van Columbus wordt toegewenst.

Samen sterk
De soos in Ochten, die voorheen Madhouse heette, is een poos niet gebruikt nadat het voormalige jongerenbestuur besloot om de deuren te sluiten en het pand terug te geven aan de gemeente. Toch wees een enquête uit dat er onder de jongeren wel degelijk belangstelling is voor activiteiten maar helaas ontbrak het aan vrijwilligers om hieraan leiding te geven.
De oplossing kwam uit een geheel andere hoek. Vanuit de Stichting Welzijn Ouderen kwam het verzoek om het pand een aantal middagen in de week te mogen gebruiken voor soosactiviteiten voor senioren en ouderen. Hiervoor wilde zij het pand opknappen en inrichten; ook was zij bereid de verantwoordelijkheid te nemen voor het op orde houden van de ruimte. Door dat aanbod kan ook de jeugdsoos een nieuwe start maken.

Jongerenwerk van start in januari 2006
Voor jongeren zal er vanaf januari 2006 tweemaal per week een inloopactiviteit zijn. Eenmaal in de vooravond en eenmaal op een doordeweekse middag na schooltijd. De doelgroep voor deze soosactiviteiten is de middelbare schooljeugd. In eerste instantie is er begeleiding vanuit het jongerenwerk Neder-Betuwe. De hoop is vervolgens gevestigd op vrijwilligers, bijvoorbeeld een paar enthousiaste ouders, die willen helpen bij activiteiten. In de loop der tijd kan er wellicht uitbreiding zijn naar activiteiten voor lagere-schooljeugd en voor de wat oudere jongeren.

Help mee!
Kortom, er zijn volop mogelijkheden. Wij hopen dat vrijwilligers en de jongeren zelf de kansen grijpen die voor het oprapen liggen. De gemeente heeft alvast een potje met geld klaar staan om nieuwe activiteiten ook betaalbaar te maken.

Welkom bij de opening
Maar nu eerst de nieuwe start van het gebouw Columbus zelf! Na de opening op woensdag 14 december om 16.00 uur door wethouder Talman is er, onder het genot van een hapje en een drankje, tot 18.00 uur gelegenheid om een kijkje te nemen in het opgeknapte pand. Vier met ons mee dat de soos weer beschikbaar is voor jong en oud en voor nieuwe plannen!