Gemeente Zwolle

Verruiming eisen reststoffencentrum Hessenpoort


Datum uitgave: 13-12-2005

Om de uitgifte van kavels op het reststoffencentrum Hessenpoort te bevorderen verruimt het college van B&W de vestigingseisen. De principes van duurzaamheid en hoogwaardigheid worden daarbij niet losgelaten. Het bestemmingsplan wordt niet gewijzigd en het storten van afval blijft onder alle omstandigheden verboden. Als gevolg van het ambitieuze programma van eisen stagneert de uitgave van kavels op het reststoffencentrum. Dat is de reden om het destijds ontwikkelde concept goed tegen het licht te houden en op basis van de bevindingen de strategie aan te passen. De kern van het concept blijft overeind. Dit betekent een keten van bedrijven voor verwerking van afval met synergie tussen de bedrijven en een minimum aan reststoffen.

In het nieuwe programma van eisen is opgenomen dat productieprocessen niet zijn toegestaan. De volgende twee uitzonderingen zijn mogelijk:
· Energieproductieprocessen waarbij niet meer dan vijftig procent fossiele brandstoffen worden gebruikt en de vrijkomende warmte wordt benut;
· Productiebedrijven die voor hun energiebehoefte niet meer dan vijftig procent aan fossiele brandstoffen verbruiken en de vrijkomende warmte benutten. De voorschriften van het bestemmingsplan Hessenpoort zijn leidend voor de nieuwe benadering.

Bij meer gegadigden voor een kavel hanteert de gemeente de regel dat het bedrijf dat het hoogste niveau van duurzaamheid bereikt, de kavel krijgt. De voornaamste eisen, dat verwerking van reststoffen op één plek zijn geconcentreerd en waarbij een minimum aan reststoffen overblijft, staan onverminderd overeind.

De komende maanden wordt onderzocht hoe de plannen vallen in de markt, waarna in het eerste kwartaal van 2006 een acquisitieplan wordt opgesteld. Daarbij kijkt de gemeente ook naar verscheidenheid van bedrijven, want teveel van hetzelfde komt het reststoffencentrum Hessenpoort niet ten goede.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 13-12-2005 tot 19-12-2005