Gemeente Hilversum

B&W onderschrijven belang van ecoducten over de A27 en de N 417

13 december 2005
Burgemeester en wethouders van Hilversum onderschrijven het belang van een natuurverbinding tussen de Utrechtse Heuvelrug en 't Gooi in de vorm van ecoducten over de A27, de spoorlijn Hilversum-Utrecht en de Utrechtseweg (N417). Die ecoducten zijn voorzien ter hoogte van de fiets-voetgangersbrug over de A27 bij de Zwaluwenberg.

De gemeente Hilversum heeft geen gelden beschikbaar voor het realiseren van natuurverbindingen. Wel wil ze deze planologisch mogelijk maken. In het bestemmingsplan Hilversum Buitengebied is daarom al de mogelijkheid opgenomen om een dergelijke verbinding tot stand te brengen

Het College komt daarmee tegemoet aan de vraag van het ministerie van Verkeer & Waterstaat (Rijkswaterstaat Dienst Utrecht) dat al enige jaren bezig is een ecologische verbinding tussen de Heuvelrug en het Gooi tot stand te brengen. Voor dergelijke zogeheten ontsnipperingsmaatregelen stelt het Rijk geld beschikbaar via het Meerjarenprogramma Ontsnippering. De voorgestelde verbinding heeft daarin voorrang gekregen. Het is de bedoeling om al in 2007 te starten met de bouw.

Studies hebben uitgewezen dat een verbinding ter hoogte van de huidige fietsbrug naar de doorgang tussen het Defensiecomplex Zwaluwenberg en het landgoed De Uytwyck de beste optie is.