Gemeente Capelle a/d IJssel

Minister-president Balkenende opende ParkShuttle op 1 december

Foto: Peter Molkenboer

Op donderdag 1 december 2005 verrichtte minister-president mr. dr.

J.P. Balkenende de officiële opening van de ParkShuttle II in bedrijvenpark Rivium. Hij deed dit door het signeren van een van de ParkShuttles. De heer Balkenende is tevens voorzitter van het Innovatie Platform. De ParkShuttle is uniek in Nederland en daarbuiten. Het is een innovatieve vorm van openbaar vervoer waarbij voertuigen op afroep en zonder chauffeur de reizigers van het metrostation Kralingse Zoom naar Fascinatio of bedrijvenpark Rivium brengen.

Nieuwe shuttle

Sinds 2 december reed de vernieuwde ParkShuttle van Connexxion, ontwikkeld door 2getthere/Frog, weer voor met name de forenzen richting Rivium. Ten opzichte van het proefproject was de ParkShuttle-service flink verbeterd. De baan is verlengd en het aantal halteplaatsen is uitgebreid. Ook zijn nieuwe voertuigen ontwikkeld die comfortabeler en sneller zijn en meer reizigers kunnen vervoeren. De realisatie en ontwikkeling zijn mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Stadsregio Rotterdam, de gemeente Rotterdam en Senter/Novem.

Ongeluk

Tot schrik van iedereen, die bij de ontwikkeling van de ParkShuttle betrokken was, kwamen twee van de shuttles op dinsdag 6 december met elkaar in botsing. Geluk bij een ongeluk was dat er op dat moment geen passagiers in zaten. Onderzoek wees uit dat een ongelukkige samenloop van omstandigheden de oorzaak was van het ongeval. Een communicatiestoring zette de ParkShuttle stil. Bij het weer opstarten is per abuis het baanvak van de brug tweemaal handmatig vrijgegeven aan shuttles vanuit tegengestelde richting. Door een knik in de weg zagen de shuttles elkaar te laat om nog voldoende te kunnen remmen. De nodige maatregelen worden genomen om dit in de toekomst te voorkomen. Hierna zullen deze maatregelen in de praktijk worden getest. Naar verwachting duurt het ongeveer een maand voordat de ParkShuttle weer volgens dienstregeling gaat rijden. Meer informatie over de dienstregeling kunt u vinden op www.connexxion.nl.

Geschiedenis

In 1995 is het besluit genomen om een proefproject te starten met de ParkShuttle-verbinding tussen metrostation Kralingse Zoom in Rotterdam en bedrijventerrein Rivium in Capelle aan den IJssel. Hiermee zou het voor werknemers in het Rivium aantrekkelijker worden met het openbaar vervoer te reizen. Tegelijkertijd kon ervaring worden opgedaan met de techniek van de onbemande busjes en de reactie van de reizigers daarop. Naast beide gemeenten was West-Nederland (nu Connexxion) partner in het project in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. In 1999 kon na de ontwikkelingsperiode de ParkShuttle in gebruik worden genomen. In plaats van een jaar, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, liep het proefproject drie jaar. De reizigersacceptatie was prima en uiteindelijk was de capaciteit van het systeem niet meer toereikend. Tevens bleek het comfort en de betrouwbaarheid van het prototype voor verbetering vatbaar. Zowel capaciteit als kwaliteit moest worden verbeterd om het project te continueren. Om de nieuwe generatie ParkShuttles te realiseren is een beroep op financiering door de Stadsregio Rotterdam, verantwoordelijk voor openbaar vervoer in de regio, gedaan.