Ingezonden persbericht


persbericht

Ecodrome zwolle toont herten met slagtanden

Vogelvrij verklaarde muntjak en waterree vanaf kerstvakantie te zien

Zwolle, woensdag 14 december - Vanaf zaterdag 24 december kunnen bezoekers van Ecodrome Zwolle van dichtbij twee herten met slagtanden bewonderen. Het gaat om een Chinese muntjak en een Chinese waterree. Tevens is er voor de kinderen tijdens de kerstvakantie een speciaal programma opgezet rondom een andere hertachtige: het rendier. Zij kruipen in de huid van een rendier en laten door allerlei activiteiten zien dat zij recht hebben op het rendierpaspoort. Met een rendierquiz, een rendier-behendigheidstest en door het maken van allerlei leuke rendierknutsels, bewijzen zij echte rendierkenners te zijn.

Draculatanden

In Ecodrome Zwolle zijn vanaf de kerstvakantie herten met draculatanden te zien. De muntjak en waterree gebruiken hun slagtanden tijdens het vechten om aandacht te krijgen van de vrouwtjes. De muntjak, ook wel blafhert genoemd, komt oorspronkelijk uit Zuid-China. In 1998 is het dier door goed- of kwaadwillende lieden losgelaten in Nederland. Op dit moment komt het dier voor in de Achterhoek, op de Veluwe en in de Voornse duinen. Met een schouderhoogte van 42-53 cm en een gewicht van 9-18 kilogram is het de kleinste hertensoort in Nederland. De Chinese waterree is ongeveer even groot en heeft eveneens slagtanden die naar buiten steken.

Vogelvrij verklaarde muntjak

De Cites-commissie (het wetenschappelijk adviesorgaan van de regering op het gebied van bedreigde uitheemse dier- en plantensoorten) heeft de staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, mevrouw G. Faber aangeraden de aanwezige verspreidingshaarden van de muntjak te elimineren. De commissie dringt erop aan de muntjak gedurende het hele jaar bejaagbaar te verklaren, dus zonder een gesloten jachttijd en het loslaten of uitzetten van muntjaks formeel te verbieden.

De commissie vindt de aanwezigheid van de muntjak in Nederland niet alleen uit een oogpunt van faunavervalsing ongewenst, maar ook om de schade die de muntjak in hoge dichtheden kan veroorzaken aan flora en fauna. In Engeland breiden deze dieren zich steeds verder uit en komen er inmiddels 200.000 voor. Er is bovendien gebleken dat de muntjak daar de inheemse ree uit bosgebieden naar open land verdrijft, waar deze reeën schade aan land- en tuinbouw toebrengen.

Een spannend avontuur

In Ecodrome Zwolle beleven bezoekers een spannend avontuur en ontdekken de natuur van oeroude tijden en nu. Zij kunnen er diverse levende dieren zoals spinnen, roofvogels en piranha's ontmoeten. In Rio Negro duikt men de jungle in. Hier houden toekans en papegaaien zich schuil tussen de bladeren, maar ook schildpadden en gifkikkers zijn hier in levende lijve te bewonderen. In het weerstation van Ecodrome Zwolle kunnen kinderen zelf het weer voorspellen. In Expeditie IJstijd komen bezoekers in donkere kloven terecht en staan ze oog in oog met de wolharige neushoorn en de grottenleeuw. Nieuw in 2005 is Expeditie Tijdreis. Daarnaast zijn er diverse andere spannende exposities, bijvoorbeeld over gezichtsbedrog, en kan men in het Expeditiecentrum zelfstandig of onder begeleiding boeiende opdrachten doen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld zelf mammoetbotten opgraven.

Voor meer informatie over Ecodrome Zwolle kan men bellen met: 038-4237030. Ook kan men een kijkje nemen op www.ecodrome.nl.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht