De Nederlandse Bank


DNB publiceert Kwartaalbericht december 2005
Persbericht

Datum leeg 14 december 2005

Artikelen: Groeiramingen 2005 en 2006 komen uit op resp. 0,8% en 2,2% - Uitdagingen voor een beter functionerende EMU - Het nieuwe zorgstelsel internationaal vergeleken - Een herbezinning op de koers van het IMF - Vroegpensioen en verlofsparen in transitie

Het kwartaalbericht opent zoals gebruikelijk met rapportages over economische ontwikkelingen, prudentieel toezicht op de financiële sector, betalingsverkeer en financiële stabiliteit. Daarnaast komen de volgende onderwerpen aan bod:

Nederlandse economie groeit met 0,8% in 2005 en 2,2% in 2006 De economische groei trekt de komende jaren naar verwachting verder aan. Oorzaken zijn de robuuste groei van de wereldhandel en een aantrekkende koopkracht, gekoppeld aan een verbetering van de concurrentiepositie, de beheerste ontwikkeling van de lonen en de daarmee samenhangende omslag op de arbeidsmarkt. Voor 2005 wordt een bbp-groei geraamd van 0,8%, terwijl voor 2006 en 2007 wordt uitgegaan van een groei van 2,2%, resp. 2,5%. Dat blijkt uit de ramingen met MORKMON, het macro-economisch model van DNB waarover het Kwartaalbericht twee keer per jaar verslag doet.

De belangrijkste onzekerheden ten aanzien van deze ramingen zijn het tempo van herstel van de particuliere consumptie van gezinnen en het internationale beeld ten aanzien van de olieprijzen, de inflatie en de rentestanden. Voor wat betreft de aanhoudend hoge olieprijzen lijkt er nog nauwelijks sprake te zijn van doorwerking naar lonen en prijzen. Modelsimulaties over de jaren 1999-2005 laten echter zien dat de gevolgen voor de conjunctuur kunnen worden onderschat omdat het maximale effect van een olieprijsstijging pas na enkele jaren optreedt.

Uitdagingen voor een beter functionerende EMU
Sinds de start van de Economische en Monetaire Unie (EMU) bijna zeven jaar geleden is de economische integratie van de deelnemende landen verder toegenomen. Daarmee heeft een belangrijke bestaansreden van de gemeenschappelijke munt aan kracht gewonnen. Minder vooruitgang is echter geboekt met betrekking tot het verder flexibiliseren van de arbeidsmarkt, alsmede met de naleving van de afspraken ten aanzien van het begrotingsbeleid. Ook kunnen de voordelen van het wegvallen van het wisselkoersrisico nog verder worden gestimuleerd, bijvoorbeeld door het aanpakken van de handelsbarrières in de economisch belangrijke dienstensector.

Het nieuwe zorgstelsel internationaal vergeleken Het nieuwe zorgstelsel dat in 2006 in Nederland wordt geïntroduceerd, blijkt in vergelijking met vergelijkbare stelsels in de VS en Zwitserland in bepaalde opzichten beter van opzet te zijn. Zo is de solidariteit naar verwachting beter gewaarborgd door de acceptatieplicht, het verbod op premiedifferentiatie en een verfijnd vereveningssysteem. Verder zal naar verwachting de concurrentie tussen ziektekostenverzekeraars op een hoger niveau komen te liggen dan in Zwitserland dank zij hun winststreven en de ruimere mogelijkheid om collectieve verzekeringen af te sluiten.

Een herbezinning op de koers van het IMF
De ontwikkelingen in het internationale monetaire en financiële stelsel hebben het Internationale Monetaire Fonds (IMF) ertoe gebracht zich opnieuw te oriënteren op de beoogde rol in de wereldeconomie. De aanleiding wordt gevonden in de toenemende onevenwichtigheden die voortvloeien uit de mondialisering van de economie, de langdurige snelle groei van enkele opkomende economieën en de voortdurende groei van het financiële systeem. Deze omstandigheden vereisen onder meer een versterking van de internationale monetaire samenwerking waar snel opkomende economieën nauw bij betrokken moeten worden, bijvoorbeeld door een verhoging van het stemgewicht binnen het IMF van individuele landen wier huidige gewicht sterk achterblijft bij hun rol in het financiële systeem.

Vroegpensioen en verlofsparen in transitie
Met de Wet VPL vervallen per 1 januari 2006 de belastingvoordelen voor vervroegde uittreding en prepensioenregelingen, en ontstaat tegelijkertijd de mogelijkheid om met belastingvoordeel te sparen voor vervroegd verlof via de levensloopregeling. Een aantal aspecten verdient extra aandacht. Zo moet bij pensioenregelingen die de mogelijkheid bieden voor het inkopen van pensioen over achterliggende dienstjaren, het `inhaalpensioen', de toezegging consistent zijn met het reserveringsbeleid. Daarnaast dient het leeftijdsafhankelijke overgangsregime van de Wet VPL consistent te zijn met de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd. Het product verlofsparen tenslotte mag worden aangeboden door banken, verzekeraars en beleggingsfondsen, maar niet door pensioenfondsen. Alleen dochters van pensioenfondsen die behoren tot één van de drie genoemde categorieën mogen dit doen, maar dan dienen zij zich wel aan de wettelijke taakafbakening tussen pensioenfondsen en hun dochters te houden.

Verder in dit kwartaalbericht:

* Nieuw internetbetaalmiddel iDEAL goed uit de startblokken
* Aanhoudende groei derivatenhandel heeft consequenties voor financiële stabiliteit

* Herstel Europese economie komt opnieuw op gang
* Directe gevolgen orkanen Katrina en Rita voor Nederlandse verzekeraars beperkt

Einde persbericht.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Tobias Oudejans (tel. 020-524 3100, 06-524 96 961) en Herman Lutke Schipholt (020-524 2712, 06- 524 96 900).

Downloads

Download leeg Kwartaalbericht december 2005