Dienstenbond CNV

Periodiek overleg bij T-Systems
14-12-2005

Afgelopen maandag heeft er een gesprek plaatsgevonden met uw directie waarin over een aantal zaken is gesproken. Onderstaand treft u een verslag aan van hetgeen is besproken.

Ziektekosten

Werkgever heeft aangegeven afgelopen vrijdag een offerte gekregen te hebben van CZ voor een collectieve verzekering voor de duur van een jaar. Er was voor werkgever nog onvoldoende tijd geweest de offerte goed te bestuderen, maar een dezer dagen wordt u door de werkgever op de hoogte gesteld van de afspraken binnen deze verzekering.

Het is een keuze van werkgever geweest alleen een offerte aan te vragen bij CZ, de huidige verzekeraar en het jaar 2006 te gebruiken om te bezien of deze verzekering een goede is.

Ik wil u erop wijzen dat het CNV voor haar leden een collectieve verzekering heeft afgesloten met OZ Zorgverzekering. Hier krijgt u zeer binnenkort automatisch bericht over. Ik raad u aan deze aanbieding naast die van uw werkgever te leggen om te bezien wat in uw situatie de beste keuze is.

Levensloop

Werkgever heeft hier een aanbieding liggen van ABN AMRO. Op heel korte termijn wordt een aantal bijeenkomsten belegd waarin u wordt voorgelicht over de levensloopregeling.

Uiteraard bent u vrij om van een andere aanbieder dan ABN AMRO gebruik te gaan maken.

Werkgever wil ten aanzien van opname van verlof een minimumperiode van 2 maanden invoeren en een maximum van 6 maanden. Bonden hebben aangegeven liever een maximum van 9 maanden af te spreken. Bonden hebben ook aangegeven dat zij graag zien dat premie voor pensioenopbouw voor rekening van werkgever komt in deze periode. Ook is stilgestaan bij het gaan beoordelen in het jaar waarin je langere tijd gebruik hebt gemaakt van deze verlofregeling. Hierover dienen afspraken te worden gemaakt. Werkgever komt hierop terug.

WIA

Door bonden is voorgesteld de WAO-hiaatverzekering niet om te zetten in een WIA-verzekering zoals werkgever voorstelde, maar de teveel betaalde premie door werknemers terug te geven aan deze werknemers. Het blijft echter een individuele keuze van werknemers.

Na twee jaar arbeidsongeschiktheid geldt in deze nieuwe situatie voor werknemers die meer dan 80% arbeidsongeschikt zijn een uitkering van 75% van het laatstverdiende salaris. Werknemers die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn worden als arbeidsgeschikt gezien en moeten met hun werkgever gaan invullen hoe er nog gewerkt kan worden in de organisatie.

Voor de groep werknemers die 35%-80% arbeidsgeschikt is, is de teruggang in inkomen met name afhankelijk van het kunnen benutten van de restverdiencapaciteit.

Door bonden is aan werkgever aangegeven dat zij afspraken willen maken over een afbouwregeling bij terugval in inkomen. Ook hier komt werkgever op terug.

Vertrouwenspersoon

Er blijkt bij ArboNed intern onduidelijkheid te bestaan over wie de vertrouwenspersoon is en hoe hij of zij bereikbaar is voor medewerkers van T-Systems. Hier zullen opnieuw afspraken over worden gemaakt met ArboNed en dit zal gecommuniceerd worden aan de medewerkers.

Overwerk

In de huidige CAO-tekst, artikel 9 lid 2, blijkt een fout te zijn geslopen. Uitgangspunt voor de bepaling van overwerk blijft hetgeen is verwoord in de CAO van 2004-2005. Dit wordt ook op deze manier uitgevoerd door T-Systems. Voor de volgende CAO-ronde dient de tekst goed opgenomen te worden.

Ouderenbeleid en employability

Aangegeven is dat er te weinig aan ouderenbeleid wordt gedaan door T-Systems.

Met name voor deze groep mensen zou in het kader van employability meer mogelijk moeten zijn dan nu geboden wordt.

Ten aanzien van employability wordt in algemene zin geconstateerd dat de gemaakt afspraak in de CAO over het opstellen van een bedrijfsopleidingsplan per 1 januari 2006 niet is gehaald. Werkgever geeft aan dat 1 april 2006 wel haalbaar moet zijn. 2006 wordt door werkgever als een pilotjaar gezien. T-Systems heeft het opleidingsbudget nu ook niet meer verdeeld over afdelingen, maar als één budget beschikbaar gesteld.

Verder hebben wij uitgebreid stilgestaan bij de trend die we zien dat van oudere medewerkers afscheid wordt genomen in ruil voor jongeren. Ook de aanwezige kaderleden spreken hun bezorgdheid uit over het beoordelen van mensen op Q-factoren, terwijl hiervoor geen instemmingsverzoek is ingediend bij de OR. Dit kan niet!

Wanneer de OR op heel korte termijn geen instemmingsaanvraag heeft gekregen zal zij haar verantwoordelijkheid hierin moeten nemen.

Mocht u naar aanleiding van deze info nog vragen hebben, kunt u mij bereiken via 040-2116674 of k.baelemans@cnvdibo.nl

Karin Baelemans, bestuurder