Gemeente Amsterdam

Nieuw strand IJburg: wethouder Stadig spreekt voorkeur uit voor Steigereiland

14 december 2005
---
Marjolijn van Goethem

Wethouder Stadig van Stedelijke Ontwikkeling heeft een voorkeur voor een nieuw tijdelijk strand op het Steigereiland. Op deze locatie kan namelijk voor een langere periode een lokaal strand met een autovrij karakter worden aangelegd. Het strand kan worden gehandhaafd tot het moment dat er in de tweede fase IJburg een locatie voor een (tijdelijk) strand beschikbaar komt.

Historie

Naar aanleiding van het raadsadres, een petitie met 12.000 handtekeningen en diverse brieven en overige reacties, onder andere van het stadsdeel Zeeburg, heeft wethouder Stadig het Projectbureau IJburg opdracht gegeven een nader onderzoek uit te voeren naar alternatieve locaties voor een tijdelijk strand op IJburg. De discussie over een nieuwe locatie voor een tijdelijk strand op IJburg spitste zich toe op twee locaties: het Steigereiland en Variant B op het Haveneiland Oost.

Steigereiland

Een tijdelijk strand op het Steigereiland kan, vergeleken met de tekeningen in het onderzoeksrapport, wat groter gemaakt worden en kan gecombineerd worden met de speelvoorziening Spyburg. De aanlegkosten zijn in eerste instantie geraamd op EUR 700.000. Dat bedrag ligt boven de prioriteit van EUR 628.000 die in de conceptgemeentebegroting is opgenomen voor een nieuw tijdelijk strand op IJburg. Uit ambtelijk overleg tussen het Projectbureau IJburg en de Dienst Waterbeheer en Riolering is inmiddels gebleken dat vooral de kosten voor het volledig verwijderen en opnieuw aanbrengen van de waterkering naar beneden kunnen worden bijgesteld door een minder ingrijpende aanpak. Daarmee kan een tijdelijk strand op het Steigereiland binnen het beschikbare budget worden gerealiseerd. Het college van B&W verzoekt de gemeenteraad dan ook zich uit te spreken voor deze variant.

Haveneiland Oost

Als de gemeenteraad zich uitspreekt voor Variant B op het Haveneiland Oost - een strand met een stedelijk karakter en horecavoorziening - zal dat besluit worden uitgevoerd. De wethouder wil er wel op wijzen dat een tijdelijk strand op deze locatie over twee jaar weer moet verdwijnen voor de aanleg van de tweede fase IJburg. Het is dan ook de vraag of de kosten voor de aanleg van een tijdelijk strand op deze locatie opwegen tegen de baten. In elk geval moet worden voorkomen dat een tijdelijk strand met een stedelijke horecavoorziening op deze locatie leidt tot overlast voor omwonenden en een stagnatie van de woningproductie.

De aanleg- en beheerkosten voor een tijdelijk strand op het Haveneiland Oost zijn geraamd op EUR 850.500. Ook dit bedrag ligt boven de gereserveerde prioriteit van EUR 628.000. De wethouder is van mening dat het tijdelijke strand binnen het beschikbare budget moet worden gerealiseerd. Voor wat betreft Variant B zal daartoe een aantal maatregelen worden getroffen. Zo zullen de huisaansluitingen van de nutsvoorzieningen voor rekening van de exploitant van de horecavoorziening komen.

De gemeenteraad zal deze voordracht op 21 of 22 december behandelen.

Pb-231