Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 14 december 2005

Laatste drempel weggenomen voor alimta bij asbestkanker

Het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) heeft afgelopen maandag besloten om Alimta®, medicijn voor de behandeling van asbestkanker en niet-kleincellig longkanker, te plaatsen op de lijst van dure ziekenhuisgeneesmiddelen. Hiermee is een belangrijke drempel weggenomen voor longartsen om Alimta voor te schrijven, omdat het nu niet meer volledig ten laste komt van het ziekenhuisbudget. De regeling is effectief met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2005 op grond van de contractvoorwaarden van ziekenhuizen met zorgverzekeraars. Vanaf 1 januari 2006 geldt de verruimde regeling voor vergoeding van dure geneesmiddelen, die inhoudt dat 80% van de kosten niet ten laste komt van het ziekenhuisbudget, maar vergoed wordt door de verzekeraars.

"Alimta was al ruim een jaar beschikbaar, maar werd voor zeker de helft van de asbestkankerpatiënten niet voorgeschreven vanwege financiële redenen en ingewikkelde vergoedingsprocedures in dit land", aldus Leon Widdershoven van de Asbestslachtoffers Vereniging Nederland (AVN). "Longartsen namen Alimta op in de standaardbehandeling, maar konden het vervolgens niet voorschrijven als de budgethouders van hun ziekenhuis dit niet toelieten. Nu zijn alle barrières weggenomen en kan iedere patiënt volgens de Standaard van Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten (NVALT) overal in Nederland worden behandeld met Alimta", aldus Widdershoven.

Vanaf december vorig jaar is het geneesmiddel Alimta van geneesmiddelenfabrikant Eli Lilly op de markt gekomen en geregistreerd voor de behandeling van asbestkanker en als tweedelijnsbehandeling voor patiënten met niet-kleincellige longkanker. Uit onderzoek is gebleken dat deze patiënten baat hebben bij een behandeling met Alimta, waardoor de algehele overleving stijgt en de kwaliteit van leven verbetert. De AVN maakt onderdeel uit van de nationale organisaties voor kankerpatiënten en onderzoek, de NFK en het KWF Kankerbestrijding.

Meer informatie voor de redactie is te verkrijgen bij: L. Widdershoven, voorzitter AVN, Tel: 06 - 512 87416