B EN W BERICHTEN 2005 - 46 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 13 DECEMBER 2005

Algemene Zaken

1. (13-12) Het College heeft kennis genomen van de verslaglegging van de reis van de Commissie Economie, Haven, Milieu naar Portugal. De reis vond plaats in maart 2004 en had als doel bij de toekomstige realisatie van een markthal in Rotterdam te leren van Portugese ervaringen.

2. (13-12) Het College heeft ermee ingestemd dat de Pierre Bayle-prijzen 2005 voor kunstkritiek op 21 december om 17.00 uur worden uitgereikt in de Burgerzaal. Wethouder Stefan Hulman (Kunstzaken en Vervoer) reikt de prijzen uit.

3. (13-12) Het College heeft een aanvraag voor planschadevergoeding niet ontvankelijk verklaard, omdat de aanvrager heeft verzuimd binnen vier weken het planschaderecht van E 300 te betalen.

4. (13-12) Het College stelt aan de gemeenteraad voor om het bezwaar af te wijzen van de directie van het Rudolf Steinercollege tegen de weigering van de subsidie voor 2005 voor noodlokalen. Reden van de afwijzing is dat de school inmiddels is gefuseerd.

5. (13-12) Het College heeft ermee ingestemd dat de Burgerzaal van het stadhuis op 14 december van 7.45 uur tot 10.00 uur beschikbaar wordt gesteld voor het ondernemersontbijt. De burgemeester treedt op als gastheer en reikt tevens de Ketelbinkieprijs uit. Daarnaast wordt er teruggeblikt op het Sportjaar 2005.

6. (13-12) Het College heeft kennisgenomen van het verslag van het werkbezoek dat de burgemeester op 8 oktober heeft gebracht aan Praag. Hij is daarbij ontvangen door zijn collega de heer Pavel Bém. Er is een bezoek gebracht aan een sportterminal, scheepwerf en crisiscentrum overstromingen. Er was een officiële ontvangst in het Praagse stadhuis en de burgemeester heeft een bespreking gehad met de Martin Tlapa, de staatsecretaris van Economische Zaken.

7. (13-12) Burgemeester en wethouders hebben categorieën bezwaarschriften aangewezen waarbij de mogelijkheid bestaat om ze via zogenoemd ambtelijk horen af te doen en niet langer alleen via de bezwaarschriftencommissie of administratief. Het gaat om bezwaarschriften in het kader van de Wet werk en bijstand, zoals opschorting van de uitkering, buitenbehandelingstelling, bijzondere bijstand, gewone maatregelen (geen fraude), terugvorderingen (met uitzondering van besluiten van de Afdeling Bijzondere Onderzoeken) en bezwaar tegen de ingangsdatum. De mogelijkheid van ambtelijke horen geldt ook voor onderdelen van andere regelingen, zoals voor huishoudelijk afval, schoolverlof, parkeervergunningen en wegsleepregelingen. Deze nieuwe mogelijkheid om bezwaarschriften af te handelen is bedoeld om een bijdrage te leveren aan de doelstelling om met ingang van oktober 2007 ten minste 90 procent van de bezwaarschriften binnen de termijn van 14 weken af te handelen.

8. (13-12) Het College heeft de evaluatie vastgesteld van drie jaar Thuis op Straat (TOS). Dit is een project om ervoor te zorgen dat Rotterdamse kinderen meer buiten spelen op straten en pleinen. Medewerkers van TOS (plm. honderd medewerkers in vijf deelgemeenten) begeleiden sport- en spelactiviteiten en houden toezicht op speelplekken. Van de Rotterdamse kinderen tussen 7 en 12 jaar wordt 60% bereikt met TOS. De evaluatie geeft een positief beeld. De aanwezigheid van medewerkers van TOS geeft kinderen een veiliger gevoel op straat. Vier van de vijf deelgemeenten hebben al aangegeven verder te willen met TOS op de huidige manier. Met de vijfde is overleg gaande.

Beleid

1. (13-12) Het College heeft besloten het bewegwijzeringcontract met de ANWB op te zeggen. Het contract kent een opzegtermijn van één jaar. Het komende jaar wil het College dan ook gebruiken om te komen tot nieuwe afspraken over de bewegwijzering in de stad.

2. (13-12) Het College heeft aan de Tramweg-Stichting voor het jaar 2005 een eenmalige bijdrage toegekend van E 15.168 als waardering voor de activiteiten van de Stichting voor het Rotterdamsch Trammuseum. De stichting bestaat dit jaar 40 jaar en heeft een bijdrage geleverd aan de viering van het 100-jarig bestaan van de Rotterdamse Elektrische Tram.

3. (13-12) Het College heeft het "Uitvoeringsbesluit Parkeren 2006" vastgesteld. In dit besluit worden nadere regels gesteld op grond van artikel 2 van de "Verordening parkeerregulering en parkeerbelastingen 2006".

4. (13-12) Het College heeft voor 2006 de tarieven vastgesteld van de op straat te heffen parkeerbelasting. De tarieven zijn uitsluitend verhoogd met 1% inflatiecorrectie.

5. (13-12) Het College heeft de privaatrechtelijke tarieven van Stadstoezicht voor 2006 vastgesteld. Het gaat hier onder meer om de tarieven in de parkeergarages, fietstrommels en fietsenstallingen. Een aantal tarieven worden verhoogd volgens eerdere afspraken (de waarde-/uitrijkaarten en de commerciële abonnementen), andere slechts met 1% inflatiecorrectie (parkeertarieven op straat) en weer andere blijven gelijk (P&R terreinen).

6. (13-12) Het College heeft zijn reactie gestuurd aan de Stadsregio over het conceptconvenant "Gebiedsgerichte Afspraken Verkeer en Vervoer 2006 - 2009". In het convenant worden onder andere de investeringsafspraken vastgelegd die de gemeente Rotterdam en de Stadsregio hebben gemaakt over verkeer- en vervoersprojecten. Het betreft projecten met een regionaal belang. Het convenant heeft een totale omvang van ongeveer 88 miljoen euro.

7. (13-12) Het College heeft het raadsvoorstel en ontwerpbesluit vastgesteld ter afdoening van de motie Vlaardingerbroek van 16 juni 2005, over de gedeeltelijke vrijstelling van de sollicitatieplicht voor tienerouders met een bijstandsuitkering.

8. (13-12) Het college van B. en W. stelt de gemeenteraad voor opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden aan de Europaweg ongenummerd. Na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19 lid 1, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, wordt de bouw van een containerterminal mogelijk.

9. (13-12) Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor de motie Hulman over de registratie van aangepaste woningen als afgedaan te beschouwen. Het College heeft in 1998 geld vrijgemaakt om een database te ontwikkelen met daarin een overzicht van toe- en doorgankelijke woningen. De database is inmiddels alweer enige tijd in gebruik, waarmee de motie is afgedaan.

10. (13-12) Het College heeft definitief besloten tot de oprichting van het Warmtebedrijf N.V. en de vaststelling van de daarbij behorende statuten. Het Warmtebedrijf zal de overtollige warmte van de industrie naar de huishoudens brengen. Het besluit wordt nu ter goedkeuring aan Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland gezonden.

11. (13-12) Het College heeft, in de rol van aandeelhouder Havenbedrijf Rotterdam N.V., besloten om de statutenwijziging nodig voor staatsdeelname vast te stellen. Dit is het vervolg van het besluit van de gemeenteraad van 8 december om in te stemmen met de Investeringsovereenkomst waarin deelname van de Staat in het Havenbedrijf is vastgelegd.

12. (13-12) Het college van burgemeester en wethouders heeft in principe ingestemd met de komst van een nieuwe nevenvestiging van het Rotterdams Medisch Pedagogisch Instituut (RMPI) voor voortgezet speciaal onderwijs. De school is bestemd voor 70 tot 100 Rotterdamse leerlingen die zijn aangewezen op voortgezet speciaal onderwijs. Het collegebesluit maakt het mogelijk dat het RMPI een formeel verzoek voor zo'n nevenvestiging indient bij het Rijk. Als het Rijk vervolgens positief beslist, kan het schoolbestuur een aanvraag indienen bij de gemeente voor huisvesting in 2007. De school komt dan in principe in een bestaand schoolgebouw.

13. (13-12) Het college van B. en W. heeft de directie van de GGD gemachtigd om de fusie van de GGD Rotterdam en omstreken met de GGD Nieuwe Waterweg Noord (NWN) verder voor te bereiden. De gemeenteraad is per brief geïnformeerd over de uitgangspunten voor de op te stellen gemeenschappelijke regeling.

14. ( (13-12) Het College heeft besloten in principe mee te werken aan de inpassing van een roeibaan in de Eendragtspolder die voldoet aan de internationale FISA-eisen. Het College zal hiertoe op zoek gaan naar bijbehorende financiële middelen uit eigen dekking; daarbij geldt als voorwaarde dat ook derden (zoals provincie, regio, rijk en NOC*NSF) een financiële bijdrage te leveren.

15. (13-12) Het College heeft voor de verkiezing van de leden van de gemeenteraad en de deelgemeenteraden, de wijkraad voor Pernis en de adviesraad voor het Centrum 389 stemlokalen aangewezen waar de kiezer zijn stem kan uitbrengen. De lokalen die toegankelijk zijn minder-validen worden met een openbare kennisgeving bekend gemaakt in verschillende dag- en weekbladen en op internet.

Middelen en Control

1. (13-12) Het College heeft de nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid vastgesteld. Deze nota geeft een inzicht in en een overzicht van beleidsaspecten die van belang zijn voor gemeentelijke activiteiten op het gebied van inkoop en aanbesteding. Het gaat hierbij niet alleen om bestaand beleid maar ook om het anticiperen op nieuwe ontwikkelingen, Europese wet en regelgeving, vraagstukken rond integriteit, risicomanagement, uitbesteden van gemeentelijke activiteiten en ook om de verantwoording van overheidshandelen.

2. (13-12) Het College heeft het concept Burgerjaarverslag besproken en gaat ermee akkoord dat er een speciale Stadskrant over het Burgerjaarverslag rond de jaarwisseling uitkomt.

Schriftelijke vragen

(13-12) Het College heeft de volgende schriftelijke vragen beantwoord: . Vragen van het raadslid M.J. Smit (fractie Smit) van 20 november jl. over uitspraken van wethouder Geluk over Antillianen. . Vragen van het raadslid M.J. Smit (fractie Smit) van 15 november jl. Met betrekking tot de jeugd op de Lijnbaan. . Vragen van het raadslid de heer M.M.M. Kneepkens (Stadspartij) van 14 november jl. over Verlicht Fietsen. . Vragen van raadslid de heer T. Woudenberg (VVD) van 9 november jl. over aantijgingen Dienst Marktwezen. . Vragen van het raadslid de heer T.S.J. Cornelissen (SP) van 14 november jl. over voorlichting nieuwe zorgverzekering aan allochtone groepen in Rotterdam.


---- --