FNV KIEM

Extra kinderkorting niet voor laagste inkomens
Om de dure energie te compenseren heeft het kabinet zeventig miljoen euro extra gereserveerd voor de armste burgers. Daarvan gaat de helft naar een extra kinderkorting.

Daar hebben ze dus helemaal niks aan, concludeert FNVs belastingdeskundige Ymi Knaap. Een alleenstaande moeder met twee kinderen en een laag inkomen betaalt bijvoorbeeld maar vierduizend euro belasting per jaar. Ze heeft straks recht op zesduizend euro kinderkorting, maar naar die overige tweeduizend kan ze fluiten. Kinderkorting krijg je alleen over het belastingbedrag dat je betaalt.

Begin oktober nam de Tweede Kamer de motie-Crone aan, waarin de regering is verzocht de kinderkorting en ouderenkortingen zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk per 1 juli 2006, via de Belastingdienst Toeslagen te laten uitkeren. Op deze manier zouden ook de laagste inkomens 100 procent van de maatregel kunnen profiteren. Het kabinet heeft echter bepaald dat dit pas in 2008 mogelijk is, omdat de Belastingdienst het tot die tijd te druk zou hebben. Ymi Knaap: Het kabinet maakt dus goede sier met een maatregel waar de echte gedupeerden geen snars aan heeft.

---