LogicaCMG



Persbericht

Salarisberekeningen LogicaCMG wijzen uit: nettolonen GEVEN GRILLIG BEELD in 2006

Grootste verschillen in de zorgsector

Amstelveen, 14 december 2005

De nominale premies in het kader van de zorgverzekeringswet hebben volgend jaar grote invloed op het nettoloon. De lagere brutosalarissen gaan er per 1 januari 2006 netto op achteruit. De lonen tussen de 2750 en 4250 euro gaan er in het komende jaar licht op vooruit. Dit blijkt uit berekeningen van LogicaCMG gebaseerd op de veranderingen in loonheffing, sociale lasten en pensioen- en ziektekostenpremies bij een gelijkblijvend brutosalaris. De berekeningen geven een goed beeld van de netto inkomenseffecten in 2006. LogicaCMG verwerkt de salarissen van meer dan 1,3 miljoen werknemers in Nederland.

Belangrijkste conclusies:

* lagere inkomens gaan er op achteruit

* lichte stijging voor inkomens tussen 2750 en 4250 euro
* alle gemeente ambtenaren gaan er op vooruit
* grootste procentuele verschillen in de zorgsector
* nominale premies van de nieuwe zorgverzekering veroorzaken grillig beeld
* forse stijging pensioenpremie in de kleinmetaal sector
* grote veranderingen door nieuwe zorgverzekeringswet, regels voor auto van de zaak en levensloopregeling

De berekeningen van LogicaCMG laten het volgende beeld zien voor werknemers geboren in 1949 en later:

Algemeen

De berekeningen geven netto dalingen aan van 4,61 euro bij een brutosalaris van

2500 euro, tot een maximaal bedrag van 17,09 euro bij een maandsalaris van 2000 euro.

Werknemers met een brutosalaris tussen 2750 en 4250 euro gaan er het meest op vooruit: tussen de 7,56 en 11,46 euro netto per maand. Deze stijging is voor deze inkomensgroep gemiddeld 0,5 procent ten opzichte van 2005.

Het nettominimumloon stijgt in 2006 licht met 0,02 procent. Het brutominimumloon voor werknemers van 23 jaar en ouder wordt namelijk met 7,80 euro verhoogd tot

1272,60 euro.

De salarissen boven 4500 euro dalen licht ten opzichte van 2005.

De daling van de nettolonen wordt vooral veroorzaakt door de hogere nominale premies van de nieuwe zorgverzekering. Elke werknemer is vrij om naast de verplichte basisverzekering een extra aanvullende verzekering af te sluiten. In de berekeningen is reeds rekening gehouden met de zorgtoeslag die werknemers met lagere inkomens vanaf 2006 ontvangen. De verlaging van de WW-premie, de hogere heffingskortingen en de verruiming van de belastingschijven zorgen voor een positief effect.

Klik hier voor de volledige tabel en grafiek loonontwikkeling in het algemeen.

Rekeninghoudend met de effecten van de pensioen- en zorgverzekeringspremies per sector zijn de wijzigingen als volgt:

Zorgsector (ziekenhuizen)

De zorgsector laat zowel een positief als negatief beeld zien. De nettolonen van ziekenhuismedewerkers met een brutosalaris tot 2250 euro dalen met 0,20 procent tot 0,97 procent. De nettolonen van medewerkers met een bruto salaris boven de 2250 euro stijgen met 0,04 procent tot maximaal 2,38 procent. Klik hier voor de volledige tabel en grafiek loonontwikkeling zorgsector.

Metaal

In de sector kleinmetaal valt op dat de stijging van de pensioenpremie BPMT voor werknemers een negatief nettolooneffect heeft. De salarissen tussen 2750 euro en 4750 euro laten stijgingen zien tussen de 9,47 euro en 14,78 euro. Het nettoloon daalt voor werknemers vanaf een brutosalaris van 5000 euro en hoger.

De berekeningen voor werknemers in de grootmetaal sector zijn nog niet beschikbaar vanwege het ontbreken van de pensioenpremies. Wij verwachten deze berekeningen in de loop van 14 december te kunnen geven.

Klik hier voor de volledige tabel en grafiek loonontwikkeling kleinmetaal.

Overheid (sector Gemeenten)

Gemeente ambtenaren gaan er in 2006 allemaal op vooruit. De exacte berekeningen van het nettolooneffect verwachten wij op 14 december te kunnen geven wanneer het ABP officieel de vervangende premie van de huidige VUT-regeling bekendmaakt. Klik hier in de loop van 14 december voor een volledige tabel en grafiek loonontwikkeling overheid.