Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nederlandse Gezinsraad

EMBARGO TOT 14 DECEMBER

Niet straffen als het fout gaat, maar ondersteunen als het nog niet te laat is.

De Nederlandse Gezinsraad presenteert 14 december de resultaten van een onderzoek onder allochtone ouders van tienerkinderen. Ouders die dagelijks voor de opgave staan om hun kinderen buiten de problemen te houden. Dat lukt de meeste ouders, ondanks de moeilijke omstandigheden. Het onderzoek biedt handreikingen aan beleidsmakers om ouders te ondersteunen bij hun moeilijke taak. Daarmee pleit de Gezinraad voor meer aandacht voor een preventieve aanpak. Het straffen in de vorm van intrekking van de kinderbijslag biedt volgens de Raad geen uitkomst. Opvoedingsondersteuning komt niet alleen de ouders en kinderen ten goede, maar uiteindelijk vooral de samenleving.

Het onderzoek

De NGR heeft voor zijn onderzoek " Signalement 3/C Allochtone Gezinnen: Opvoeding van tieners" gezinnen, van Antilliaanse, Marokkaanse en Turkse herkomst bezocht in Rotterdam. Daarnaast zijn ter vergelijking autochtone gezinnen in soortgelijke omstandigheden in het onderzoek betrokken. Zowel vaders als moeders zijn uitgebreid bevraagd over de opvoeding van hun tienerkinderen, de problemen die zij daarbij ondervinden en de ondersteuning die zij nodig hebben.

Moeilijke omstandigheden rondom het gezin

Het doorsnee allochtone gezin leeft in de grote stad in niet de beste buurten. Ouders rapporteren dat zij zeer bezorgd zijn over de onveilige omgeving voor hun kinderen. Het aantal activiteiten waar zij hun kinderen met een gerust hart heen kunnen sturen is beperkt. Ze kunnen niet vertrouwen op sociale controle. Opvallend is de onbekendheid met het aanbod van opvoedingsondersteuning. Ook van informele netwerken maken allochtone ouders weinig gebruik om beginnende problemen op te lossen. Tenslotte voelen ouders dat de school hen niet ziet als partner in de opvoeding van hun kinderen. Terwijl daar volgens velen de sleutel ligt om problemen gezamenlijk het hoofd te bieden.

Moeilijke omstandigheden binnen het gezin

De meeste Turkse en Marokkaanse tieners worden opgevoed door twee ouders van de eerste generatie. De meeste Antilliaanse tieners door alleen een moeder die eveneens haar jeugd buiten Nederland heeft doorgebracht. De onderzochte allochtone ouders hebben met elkaar gemeen dat ze een laag tot zeer laag inkomen hebben en veelal grote gezinnen. Uit het onderzoek blijkt bovendien een grote onbekendheid met de leefwereld van hun tieners. Opvallend is dat allochtone en autochtone ouders met elkaar gemeen hebben dat ze moeilijk een antwoord kunnen vinden op de grote vrijheden waar hun tienerkinderen mee opgroeien. Het leidt in sommige gevallen tot verkrampt opvoedgedrag. Dat kan variëren van het sterk inperken van de bewegingsvrijheid tot het volledig loslaten van hun tieners. Het ontbreekt ouders aan goede voorbeelden.

Veel gemeenschappelijke problemen, weinig interactie

Ouders van verschillende herkomst hebben veel met elkaar gemeen en zouden daarom veel van elkaar kunnen leren. In de praktijk ontmoeten zij elkaar echter nauwelijks. De kennis over de opvoedpraktijken bij de andere gezinnen is beperkt en in veel gevallen niet realistisch. Dit bevordert de binding tussen groepen niet. De NGR beveelt aan om meer activiteiten te ontplooien voor ouders van verschillende herkomst. De gemeenschappelijke ervaring van het opvoeden van kinderen kan de sleutel zijn voor contact.

Praktische informatie:

Signalement 3/C Allochtone Gezinnen. Opvoeding van Tieners maakt deel uit van Signalement 3 Allochtone Gezinnen van de Nederlandse Gezinsraad. Deze reeks belicht de positie van allochtone gezinnen in Nederland vanuit drie invalshoeken:
- Deel A: Feiten en Cijfers; presenteert relevante cijfers over de positie en ontwikkeling van allochtone gezinnen
- Deel B: Juridische Positie; beschouwt verschillen tussen allochtone en autochtone gezinnen vanuit een juridisch perspectief
- Deel C: Opvoeding van Tieners; beschrijft een onderzoek onder vaders en moeders met tienerkinderen

Voor een interview met Erna Hooghiemstra, directeur Nederlandse Gezinsraad, kunt u contact opnemen met Renilde Heerema op telefoon nummer 070-365 28 28 of mailen naar info@ngr.nl.

De Nederlandse Gezinsraad (NGR) fungeert als schakel tussen kennis en beleid als het gaat om gezinnen in Nederland. De NGR verbindt wetenschappelijke kennis over gezinnen aan beleid dat gezinnen raakt. Uitgangspunt is dat voor het goed functioneren van een gezin alle gezinsleden, kinderen en volwassenen, optimaal moeten kunnen participeren: in het gezin zelf én in de maatschappij. Thema's waarmee de Nederlandse Gezinsraad zich bezig houdt: gezinsbeleid, krijgen van kinderen, arbeid en zorg, opvoeding en jeugd, allochtone gezinnen, echtscheiding en kinderen.

Nederlandse Gezinsraad

Lange Voorhout 86

2514 EJ Den Haag

T: 070 - 330 60 60

E: info@ngr.nl

zie ook www.ngr.nl