Politie Midden- en West Brabant

Politie neemt 900 kg vuurwerk in beslag

TILBURG, 14 december 2005

Op woensdag 14 december 2005 organiseerde de politie in het zuiden van Nederland samen met haar Belgische collegas een grootscheepse grenscontrole. Daarbij pakten de beide landen gezamenlijk de illegale invoer van vuurwerk langs de hele zuidelijke grensstreek aan. Bij elkaar zijn 23 verdachten aangehouden of bekeurd omdat ze vuurwerk in hun bezit hadden. Bij deze actie is ongeveer 900 kg vuurwerk in beslag genomen.

Inzet
Tussen 14.00 uur en 22.00 uur waren er in Noord Brabant, Zeeland en Limburg op veel locaties, staande en rijdende, controles. Aan de actie namen ruim 100 mensen deel. Het ging daarbij niet alleen om agenten uit de zuidelijke provincies. Ook politiemensen uit andere korpsen in het zuidwesten van het land, leden van de Koninklijke Marechaussee, , Inspectie Verkeer en Waterstaat en VROM-medewerkers werden bij deze controle ingezet. De actie werd gecoördineerd vanuit Tilburg.

Benelux samenwerking
Aan Belgische zijde werkten verder 20 politieagenten mee aan de controle. Deze samenwerking tussen Nederlandse en Belgische politiemensen kwam tot stand in het kader van een overleg tussen de Benelux-landen. Het in 2005 van kracht geworden Beneluxverdrag stelt politiekorpsen in staat om op operationeel niveau nauwer samen te werken. Eerdere acties in dit kader waren er op het gebied van milieu, grensoverschrijdende criminaliteit en verdovende middelen.

Doelstelling
De vuurwerkcontrole van vandaag maakt deel uit van de totaalaanpak van de politie gedurende de laatste maanden van 2005. De activiteiten zijn gericht op het bestrijden van de illegale handel, het vervoer en de opslag van verboden consumentenvuurwerk vanwege de onaanvaardbare veiligheidsrisicos die dit met zich meebrengt. De invoer van dit vuurwerk in Nederland door particulieren is te allen tijde verboden.

Verboden consumentenvuurwerk is gevaarlijk omdat:

- het een zwaardere lading heeft, dus grote explosiekracht wat schade aan longen en gehoor kan veroorzaken;

- het vaak ontbreekt aan een Nederlandse gebruiksaanwijzing, waardoor de kans op ondeskundig gebruik toeneemt;

- vuurwerk ieder jaar veel schade en letsel veroorzaakt;
- het vervoeren en de opslag ervan doorgaans in stedelijke gebieden een groot veiligheidsrisico vormt;

- het zware metalen bevat en daardoor extra milieubelastend is .

Dit jaar nam de Nederlandse politie al circa 70.000 kg vuurwerk in beslag. Daarvan is in de zuidelijke politieregios ruim 8000 kg onderschept.

De resultaten
De politie probeerde vandaag grensoverschrijdende illegale vuurwerktransporten te onderscheppen. Voor dat doel waren op tal van plaatsen nabij de grens vaste controleposten opgesteld waar het inkomend verkeer werd gecontroleerd. Verder waren in België op diverse plaatsen observatieposten ingericht waarna de politiemensen op Nederlands grondgebied in de richting van verdachte voertuigen konden worden gedirigeerd. Bij de daarop ingestelde controles vonden agenten kleine en grotere partijen vuurwerk in kofferbakken van personenautos en in laadruimtes van bestelautos. Het totaal van alle regios bij elkaar geteld kwam uit op 900 kg.

De meest in het oog springende vangsten waren een 16-jarige jongen die met 800 strijkers onderweg was naar huis. De jongen was met zijn vader naar België geweest om het vuurwerk te kopen, maar kwam daarmee vervolgens niet verder dan een politiecontrole in het Limburgse Ittervoort.

Een volgactie vanuit België leverde een bestelbus met 402 kg vuurwerk op. De auto kon onder Eindhoven aan de kant worden gezet. De twee inzittenden van de auto zijn aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

In Midden en West Brabant was een achtervolging nodig om een auto die met snelheden van 200 km vanuit België kwam, naar de kant te krijgen. Dat lukte op de A16 onder Breda. In de auto lag 180 kg vuurwerk. Twee mannen uit den Haag zijn aangehouden en ingesloten. In de auto vonden agenten ook nog pepperspray. De bestuurder mocht verder vanwege zijn agressief en onverantwoord verkeersgedrag zijn rijbewijs inleveren.

Op de Langenbergseweg in Gilze zagen controlerende agenten vlakbij hun controlepost een auto plotseling stoppen en de inzittenden wegrennen. De twee sprongen op een motor en maakten dat ze wegkwamen. De auto bleek gestolen. Na een achtervolging en zoekactie kon een van de vluchters worden aangehouden en ingesloten.

Verder onderzoek
Er zijn meer verdachte autos gesignaleerd dan er door de politie zijn aangetroffen. Daar waar het niet direct lukte om een transport te onderscheppen, wordt de komende dagen verder onderzoek gedaan naar de eigenaren van deze voertuigen. Voor voertuigen afkomstig uit andere delen van Nederland is de informatie doorgespeeld aan het politiekorps waar de kentekenhouder thuishoort. Hier zal door het betreffende korps verder onderzoek worden ingesteld.

Kopen en afsteken
Consumenten kunnen legaal vuurwerk kopen op donderdag 29, vrijdag 30 en zaterdag 31 december bij officieel erkende verkooppunten in Nederland. Afsteken van dit vuurwerk mag vanaf zaterdag 31 december 2005 10.00 uur tot zondag 1 januari 2006 (uiterlijk 02.00 uur).

Auteur: Jan Clarijs