Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1A Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA 's-GRAVENHAGE

Uw brief Ons kenmerk

- UB/A/2005/102161

Onderwerp Datum
10e Voortgangsrapportage SUWI bij de 16 december 2005
derde kwartaalverslagen 2005 van UWV,
CWI, SVB, BKWI en IB

Medio november hebben wij de derde kwartaalverslagen 2005 van de SUWI-organisaties UWV, CWI, SVB, BKWI en IB ontvangen. Zoals gebruikelijk sturen wij u hierbij de kwartaalverslagen toe met daarbij de door u gevraagde voortgangsrapportage.

Conform mijn brief over "Opzet structuur toekomstige voortgangsrapportages SUWI" wordt alleen de voortgangsrapportage in mei, die gebaseerd is op de gevalideerde informatie uit jaarverslagen en voorzien van een eigenstandig rapport van de departementale auditdienst over de kwaliteit en volledigheid van de informatie, voorzien van een oordeel over de werking van SUWI en de prestaties van de SUWI-organisaties. De voortgangsrapportage bij deze brief is gebaseerd op de informatie uit kwartaalverslagen waarbij wij ingaan op onderwerpen wanneer bijzondere ontwikkelingen daartoe aanleiding geven. Wij volgen in de voortgangsrapportage de door u gewenste opzet.

Teven informeer ik u in deze brief separaat over het verloop van de herbeoordelingsoperatie. In de eerste drie kwartalen van 2005 heeft UWV in totaal 77.776 herbeoordelingen verricht. Om de voortgang in de herbeoordelingsoperatie te bevorderen, heeft UWV medio 2005 verschillende maatregelen getroffen. Het gaat hierbij met name om maatregelen die de capaciteit aan verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen verhogen. Voorts heb ik extra middelen ter beschikking gesteld en ben met UWV overeengekomen dat de
herbeoordelingen in de periode tot 1 juli 2007 worden uitgevoerd. IWI monitort de uitvoering en voortgang nauwlettend.

Bijlage 1 bij deze brief geeft een schematisch overzicht van de stand van zaken met betrekking tot de reïntegratie van degenen die sinds 1 januari 2005 zijn herbeoordeeld. Van de herbeoordeelden die geconfronteerd zijn met een verlaging of beëindiging van de uitkering is 35% aangemeld voor een reïntegratietraject bij een reïntegratiebedrijf of zit in het traject tot aanmelding; 43% heeft een lopend dienstverband of heeft aangegeven in staat te zijn zelf werk te zoeken; 20% stelt zich nadrukkelijk niet meer beschikbaar voor de


2

arbeidsmarkt, is vrijgesteld of is een bezwaarprocedure gestart; voor 3% van de cliënten is nog geen reïntegratievisie opgesteld.

Op dit moment zijn circa 1.524 personen ná hun herbeoordeling een dienstverband aangegaan. Deze personen hebben op eigen kracht of vanuit een eerder gestart reïntegratietraject werk gevonden. Gezien de gemiddelde duur van reïntegratietrajecten zal dit aantal in de loop van de tijd verder toenemen.

In het algemeen overleg d.d. 7 september jl. heb ik u toegezegd dat UWV in de kwartaalverslagen een uitsplitsing van de resultaten van de herbeoordelingen naar diagnose zal opnemen. Deze uitsplitsing is opgenomen in bijlage 3 van het derde kwartaalverslag UWV. Van de herbeoordelingen WAO met diagnosecategorie hard lichamelijk heeft 43% geleid tot beëindiging of verlaging van de uitkering, bij hard psychisch is dit 6%, bij zacht lichamelijk 73% en bij zacht psychisch 47%.

In het debat op 2 november jl. heb ik toegezegd een aantal aanvullende afspraken met UWV te maken met betrekking tot de rapportage over de herbeoordelingsoperatie, onder meer wat betreft de tijdigheid in de keten van werk en de tijdigheid in de keten van inkomen. Voor zover mogelijk, zal met ingang van het jaarverslag 2005 invulling worden gegeven aan deze aanvullende informatiewensen.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)


3

Bijlage 1: Schematisch overzicht reïntegratie herbeoordeelden

Cliënten die (gaan) reïntegreren met ondersteuning door UWV:

· 2.370 cliënten volgen bij herbeoordeling al een traject
46.463 gevallen: · 1.282 cliënten kiezen voor IRO uitkering gelijk · 7.226 cliënten maken gebruik van een traject of omhoog
Cliënten die zelf reïntegreren:
· 2.805 cliënten willen zelf werk zoeken
· 10.518 cliënten werken al en zijn eventueel 77.776 afgeronde aangewezen op urenuitbreiding (8.139 cliënten beschikkingen benutten (bijna) volledige resterende verdiencapaciteit)

31.313 gevallen: Cliënten die zich (nog) niet beschikbaar stellen uitkering omlaag voor reïntegratie:
of beëindigd · 2.985 cliënten stellen zich niet beschikbaar
· 277 cliënten zijn vrijgesteld
· 2.997 (nog) niet beschikbaar i.v.m. bezwaar en beroep
854 cliënten waarvoor nog geen reïntegratievisie is opgesteld
Stand van zaken reïntegratie herbeoordelingsoperatie 1 januari 2005 t/m 30 september 2005.