Lijst Pim Fortuyn


Gebruik 1 miljard euro voor verbetering ondernemersklimaat

Den Haag, 20/12/2005 - De Lijst Pim Fortuyn wil de miljard euro die Nederland straks minder aan Brussel moet betalen, gebruiken om de voorstellen van staatssecretaris Wijn (Financiën) die leiden tot verslechtering van het ondernemersklimaat, ongedaan te maken.

Staatssecretaris Wijn van Financiën wil een beperking van de termijn voor de verliesverrekening, waardoor het risico bestaat dat ondernemers - eerder dan onder de huidige belastingwetgeving - failliet zullen gaan, wat slecht is voor de bedrijvigheid en werkgelegenheid in Nederland. Daarnaast stelt de staatssecretaris voor de mogelijkheid om af te schrijven te beperken, waardoor investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen onaantrekkelijk wordt gemaakt. Zon achteruitgang van het ondernemersklimaat is voor de LPF-fractie onbegrijpelijk en onacceptabel.

Voorstellen van woordvoerder Gerard van As om te schrappen in vijf ingewikkelde regelingen die de renteaftrek beperken evenals vijf regelingen om de verliesverrekening te beperken, kregen geen steun van de Tweede Kamer. Deze LPF-initiatieven, in navolging van hoogleraren belastingrecht, resulteren helaas nog niet in vooruitgang om de ingewikkeldste belastingwet van Nederland iets minder ingewikkeld te maken.

Tijdens de behandeling van de nota Werken aan Winst in de Kamer werd de motie van de Lijst Pim Fortuyn om de nieuwe Wet Vennootschapsbelasting 2007 vooraf te laten toetsen aan Europees recht, overgenomen door de staatssecretaris.