Onderzoek wijst uit : Elektrisch tanden poetsen wint terrein

Winkelman en van hessen

Persbericht

Zoetermeer, 20 december 2005

Onderzoek wijst uit : Elektrisch tanden poetsen wint terrein

In de leeftijdsgroep van 20 tot 70 jaar kiest ongeveer de helft voor de elektrische borstel vaak op advies van de tandarts. Opvallend daarbij is het verschil met de handtandenborstel in conditie van het gebit. Elektrisch poetsen geeft een frisser en schoner gevoel, minder gaatjes en minder tandsteen. Vooral jongeren tot 20 jaar (82%) en ouderen boven de 70 (67%) verkiezen de traditionele handtandenborstel boven de elektrische manier. De factoren die daarbij een rol spelen zijn o.a. de aanschafprijs, het is schoner, makkelijker in gebruik en tanden en kiezen kunnen beter worden bereikt. Dit blijkt uit een landelijk onderzoek van PanelWizard onder ruim 500 Nederlanders in opdracht van VLEHAN, de Vereniging van LEveranciers van Huishoudelijke Apparaten in Nederland.

Nederlanders zijn over het algemeen van mening dat goed handmatig poetsen volstaat. Deze manier is goedkoper en soms zelfs beter dan de elektrische manier zo vindt men. Meer dan 60% van de Nederlanders heeft een elektrische tandenborstel in huis maar gebruikt die niet dagelijks. Vooral de 40 tot 50 jarigen poetsen elektrisch. De overstap naar elektrisch is het grootst in de leeftijdsgroep van 60-69 jaar (35%). De belangrijkste redenen daarvoor zijn naast de genoemde verbetering van de gebitsconditie:
- advies van de tandarts

- door meerdere personen te gebruiken

- tanden en kiezen worden beter bereikt

- het gaat sneller

- het voelt schoner aan

- gebruik minder tandpasta.

Kinderen stimuleren
Uit het onderzoek blijkt dat men niet perse voorstander is dat kinderen al op jonge leeftijd elektrisch hun tanden gaan poetsen. Bijna alle respondenten zijn van mening dat het goed is dat kinderen eerst zorgvuldig met de ouderwetse handtandenborstel leren poetsen. Vanaf een jaar of 10 zouden ze de techniek wel onder de knie moeten hebben en kunnen ze overstappen op de elektrische manier als ze dat zelf willen. Thuiswonende kinderen blijken ook goed te zijn voor de tandartsdiscipline. 93,3% van de mensen met thuiswonende kinderen gaat twee keer per jaar naar de tandarts. Vooral jongeren tot 20 jaar (73%) bezoeken trouw elk half jaar de tandarts. Tussen de 20 en 30 jaar vinden we een keer per jaar voldoende.

Twee keer per dag 2 minuten
Gemiddeld poetsen we in Nederland twee keer per dag ons gebit, vooral na het ontbijt en voor het slapengaan. Opvallend is dat tussen de 30 en 40 jaar bijna 6% niet elke dag poetst, vooral in noord Nederland, daarentegen poetst in deze regio zo'n 10% zelfs meer dan twee keer per dag. In het zuiden van ons land vinden de meesten een keer per dag voldoende. De poetsfrequentie neemt duidelijk af boven de 40 jaar. Dan wordt het gebit nog maar door de helft van de respondenten twee keer per dag gereinigd. Bijna de helft (43,6%) van de senioren boven de 70 jaar poetst zelfs voor het ontbijt. Vrouwen poetsen vaker dan mannen, vooral ook na de lunch. Een gemiddelde poetsbeurt duurt volgens de respondenten twee tot drie minuten, terwijl dit in de praktijk gemiddeld 42 seconden is.

Opvallend is dat mensen die werken hun tanden frequenter poetsen en regelmatiger naar de tandarts gaan dan niet-werkenden. Bijna 70% van de fulltimers poetst tweemaal daags, terwijl nog niet de helft van de niet-werkenden die poetsdiscipline heeft. 53% neemt de elektrische tandenborstel niet mee op vakantie, maar senioren die zo'n tandenborstel gebruiken houden daar fanatiek aan vast; 70% neemt de borstel mee op reis.

Poets een BN-er
Tot slot van het onderzoek is de respondenten gevraagd van welke bekende Nederlander men graag eens de tanden zou willen poetsen. Daarbij koos het meerendeel voor
1. de Tokkies (zien er onfris/vies uit)

2. Emiel Ratelband (dan houdt hij eindelijk eens zijn mond) en
3. Gordon (is gezellig en wordt lachen).
Verder werd er om uiteenlopende redenen spontaan gestemd op Willem Alexander, Minister Remkes, Katja Schuurman en Frans Bauer. Overigens geven we op een rapportcijferschaal van
1-10 ons eigen gebit gemiddeld een zeven.

Einde Bericht

Achtergrondinformatie (