Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Laatste raadsvergadering van 2005 druk bezocht

Gemeente gaat in overleg met UMTS-provider

BARENDRECHT (dinsdag 20 december 2005) ­ De laatste gemeenteraadsvergadering van 2005 is maandagavond druk bezocht. Ruim honderd bewoners kwamen in het geweer tegen de verleende bouwvergunning voor de plaatsing van een UMTS-mast nabij de Marijkesingel. Nadat de raad aller- eerst debatteerde over moties van het CDA en D66, werd uiteindelijk een nieuwe motie opgesteld die door alle partijen is ondertekend. In de gezamenlijke motie vraagt de gemeenteraad het college er- voor te zorgen dat er geen UMTS-mast nabij de Marijkesingel komt. Ook wil de gemeenteraad dat het college de provider dringend verzoekt af te zien van plaatsing van de mast en om samen met de ge- meente op zoek te gaan naar een betere locatie. Het college zal de motie uitvoeren en op zeer korte termijn in overleg treden met de provider om te komen tot een andere locatie voor de UMTS-mast.

Omdat er momenteel onduidelijkheid bestaat over mogelijke gezondheidsrisico's van UMTS-masten en hier- over begin 2006 een internationaal onderzoek wordt afgerond, heeft de gemeenteraad tijdens de commissie Grondgebied op 27 april van dit jaar besloten om voorlopig niet op verzoeken voor nieuwe vergunningsplich- tige masten in te gaan. Ruim vóór dit besluit had het college reeds toezeggingen gedaan met betrekking tot de plaatsing van een UMTS-mast op sporthal De Driesprong aan de Marijkesingel en intussen zijn die om- gezet in een bouwvergunning en een huurcontract. Onder aanmoediging van de ruim honderd aanwezigen vroeg de raad het college maandagavond om deze bouwvergunning ongedaan te maken en ervoor te zor- gen dat de mast niet op de aangewezen locatie komt. In de week voorafgaande aan de raadsvergadering overhandigden de bewoners, onder aanvoering van de actiegroep STOP UMTS Barendrecht, met hetzelfde doel al ongeveer duizend handtekeningen aan wethouder Kees Silvis (Ruimtelijke Ordening). "Natuurlijk komt de gemeente ook nu op voor het belang van bewoners. Het probleem is wel dat de bouwvergunning al is verleend en je deze niet zomaar ongedaan kunt maken. We gaan echter op zeer korte termijn het gesprek met de provider aan om te komen tot een snelle en goede oplossing", aldus de wethouder.

Hockeyvereniging verhuist naar Carnisseweg
De hockeyvereniging verhuist definitief naar een nieuw aan te leggen sportpark aan de Carnisseweg, tegen- over het Infocentrum Carnisselande/Portland. Alle fracties gingen maandagavond unaniem akkoord met deze nieuwe locatie. De gemeenteraad was echter niet unaniem in haar besluit om op het vrijkomende deel van sportpark Ziedewij acht kavels te ontwikkelen. De fracties van PvdA en GroenLinks hebben moeite met de uitgifte van de kavels voor de bouw van vrijstaande woningen voor dit gebied. De locatie kan in hun ogen beter voor gedifferentieerde woningbouw gebruikt worden, waarbij ook ruimte is voor sociale woningbouw. Financieel gezien is een ontwikkeling van het gebied met acht kavels voor vrijstaande woningen echter het meest aantrekkelijk, omdat de gemeente hiermee voldoende gelden genereert voor de verplaatsing van de hockeyvereniging en de realisatie van het nieuwe sportpark. De gemeenteraad ging akkoord met dit voorstel, op voorwaarde dat er een noodzakelijke uitbreiding komt van het aantal sociale, senioren- en jongerenwo- ningen in Barendrecht. Volgens wethouder Silvis wordt deze uitbreiding gerealiseerd met de ontwikkeling van de zogenaamde `zwembadlocatie' bij het NS-Station. Wethouder Ett Schoehuizen (Sport): "Ik ben erg blij met dit besluit. Na een lang traject van voorbereiding is er nu perspectief voor de hockeyvereniging." pagina 1 van 2

Strategische Verkenningen
De gemeenteraad heeft maandagavond unaniem ingestemd met het plan van aanpak voor Strategische Verkenningen. Met deze verkenningen wil de gemeente op tal van thema's bouwstenen verzamelen voor een uiteindelijke Strategische Visie, waarbij een beeld wordt geschetst van wat Barendrecht op de langere termijn wil zijn en uitstralen. Deze Visie zal worden opgesteld door de nieuwe gemeenteraad, die na de ver- kiezingen van 7 maart 2006 aantreedt. Om goede bouwstenen te kunnen leveren voor de Strategische Visie vinden nog voor de verkiezingen verkenningen plaats, waarbij gekeken wordt naar de huidige situatie en naar relevante trends en externe ontwikkelingen die de komende jaren een rol spelen. Voor de overzichte- lijkheid is het onderzoek opgesplitst in de thema's sociale cohesie, kwaliteit van de leefomgeving, wonen, bereikbaarheid/mobiliteit, recreatie en sport, voorzieningen, werkgelegenheid, jeugd en de zorgzame samen- leving. Om ook extern mensen te betrekken, gaat de gemeente actief op zoek naar `frisdenkers', betrokken mensen die maatschappelijk actief zijn in Barendrecht en waarvan verwacht wordt dat zij een onderbouwde mening hebben over het Barendrecht van nu en in de toekomst.

Verzelfstandiging openbaar onderwijs
De gemeenteraad gaat unaniem akkoord met de verzelfstandiging van het openbaar basisonderwijs en de samenwerking met de gemeente Ridderkerk en mogelijk ook Zwijndrecht. Wel vinden alle fracties de kosten voor verzelfstandiging, die zijn geraamd op maximaal 2,5 miljoen euro, erg hoog. Omdat de gemeente bij verzelfstandiging van het openbaar onderwijs meer geld dan de rijksbijdrage uitgeeft, kan het bijzonder on- derwijs ook een beroep doen op een vergoeding die naar schatting 1,3 miljoen euro bedraagt. Deze door- vergoeding is een wettelijk recht dat het bijzonder onderwijs heeft en dat is vastgelegd in de Grondwet, om ervoor te zorgen dat de overheid het openbaar onderwijs niet kan bevoordelen ten opzichte van het bijzon- der onderwijs. Omdat de verzelfstandiging een grote wens is van zowel de gemeenteraad als het college en de gemeente graag de samenwerking met de gemeenten Ridderkerk en Zwijndrecht wil aangaan, neemt de gemeente de hoge kosten voor haar rekening. De gemeenteraad juicht een eventuele uitbreiding van de samenwerking met andere gemeenten toe. Samen met de betrokken gemeenten wordt voor de begeleiding van het verdere proces op korte termijn een externe projectleider ingehuurd, die de eerste concrete stappen op weg naar de fusie gaat uitzetten.

Noot voor de pers,