Gemeente Ede

nummer 274 / Ede, 20 december 2005

Scholen positief over onderwijskansenbeleid

Openbare basisschool De Zuiderpoort, School met de bijbel De Valk en Islamitische Basisschool El Inkade zijn positief over het Onderwijskansenproject dat deze scholen de afgelopen vier jaren hebben uitgevoerd.

De gemeente Ede heeft de afgelopen vier jaar een subsidie gekregen van het Ministerie van Onderwijs voor een onderwijskansen project. De gemeente heeft met dit geld drie scholen ondersteund met veel leerlingen van laagopgeleide ouders (De Valk), dan wel veel kinderen van laag opgeleide allochtone ouders (El Inkade en de Zuiderpoort). In de praktijk blijken deze kinderen vaak een taalachterstand te hebben. Gemiddeld konden deze scholen zon EUR 40 á 45.000 per jaar besteden aan onderwijsverbeteringen.
De scholen hebben het geld gebruikt voor training van leerkrachten, computers, lesmaterialen en het invoeren van nieuwe onderwijsmethoden. Rode draad was daarbij het onderwijs zoveel mogelijk aanpassen aan de mogelijkheden en behoeften van de individuele leerling (adaptief onderwijs). De scholen hebben de samenwerking met peuterspeelzalen geïntensiveerd (Vroeg- en voorschoolse educatie, VVE) en hebben hard gewerkt aan het verhogen van de ouderbetrokkenheid. Hoewel de resultaten soms moeilijk meetbaar zijn, signaleren de scholen alle drie dat de geleverde inspanningen een positief effect hebben op de leerlingen en de sfeer op en uitstraling van de scholen in zijn algemeenheid.
Schoolbegeleidingsdienst Giralis heeft onderzoek gedaan naar de effecten. Ook Giralis concludeert dat het moeilijk is harde conclusies te trekken. Bovendien hebben de drie scholen in wisselende mate te maken gehad met personeels- en directiewisselingen, wat zijn weerslag heeft gehad op de projecten.
De gemeente heef de werkwijze rond dit project en de enthousiaste wijze waarop de scholen hier aan meegedaan hebben als zeer positief ervaren. De gemeente gaat er van uit dat de resultaten van dit vierjarige project ook op de langere termijn positieve effecten zal hebben.

---