Gemeente Ede

nummer 273 / Ede, 20 december 2005

Zes speerpunten in nieuw beleid
Nieuw elan in Edes cultuurbeleid

Een bezoekerscentrum in de omgeving van het middelpunt van Nederland, (kinder)wandelroutes, vormgegeven door kunstenaars, musea in Ede Oost, kleinschalige cultuur in het Bospoortgenbied, een actief cultureel evenement in Ede Centrum en een centrale rol van Cultura bij cultuureducatie. Dit zijn enkele van de onderwerpen waarmee Ede zichzelf de komende vier jaar cultureel op de kaart wil zetten.

De huidige Cultuurnota Cultuur in beeld geeft het beleid tot 2005 weer. De nieuwe cultuurnota bestrijkt wederom een periode van vier jaar.
De gemeente heeft om tot de nieuwe nota te komen, intensief overlegd met culturele instellingen en de gemeenteraad. Dit heeft geleid tot een nota die zich richt op de lange termijn. Uitgangspunt is de identiteit van Ede: een 100.000 plus gemeente met een groot landelijk gebied, een rijk erfgoed (archeologisch, monumenten), een bloeiende amateurkunst en veel organisaties met een levensbeschouwelijke achtergrond.
Op basis van die identiteit kiest de gemeente zes speerpunten.

Speerpunt 1: Het landelijk gebied
Ede heeft een groot buitengebied met een rijke cultuurhistorie. Het verdient dan ook een prominentere plaats in het cultuurbeleid dan tot nu toe het geval is. Een bezoekerscentrum in Lunteren, nabij het Middelpunt van Nederland, kan hier aan bijdragen. In dit centrum kan aandacht besteed worden aan archeologie en andere vormen van cultuurhistorie en het kan dienen als uitvalsbasis voor toeristisch recreatieve routes.

Speerpunt 2: Bospoort en Ede-Oost
De oorspronkelijke plannen om van het Bospoortgebied een museumkwartier te maken, zijn inmiddels gewijzigd. Wel blijft de Bospoort een ideaal gebied voor meer kleinschalige culturele voorzieningen.
Op de kazerneterreinen en in het Enkagebied, beiden rijk voorzien van monumenten, is ruimte voor grootschaligere culturele voorzieningen.

Speerpunt 3: Musea
De gemeente wil de samenhang en samenwerking tussen de Edese musea bevorderen. De gemeente wil graag bevorderen dat de Enka en het militaire verleden van Ede in de musea aandacht krijgen. In het buitengebied wil de gemeente samen met het Kröller Müller museum arrangementen ontwikkelen.

Speerpunt 4: Stedelijk Centrum
De vernieuwing van het Edese Centrum nadert zijn voltooiing. Kunst in de openbare ruimte speelt daarbij een belangrijke rol. Die openbare ruimte leent zich ook voor het organiseren van (culturele) evenementen. Ede wil het evenement Ede uit de kunst ombouwen tot De kunst in Ede, een manifestatie van een week waar bezoekers (ook toeristen) zelf gestimuleerd worden kunst te maken onder professionele (of amateur) begeleiding. Wandelroutes door het centrum, het Bospoortgebied en landgoed Kernhem kunnen de unieke samenhang en diversiteit van deze gebieden benadrukken.

Speerpunt 5: Amateurkunst
Ede kent een rijk geschakeerde amateurkunst, een waar cultureel fundament. De zang- en muziekverenigingen onderzoeken momenteel of een groot amateurkunstpodium realiseerbaar is. De gemeente wil daarbij meedenken.

Speerpunt 6: Cultuureducatie
Het laatste speerpunt is de cultuureducatie. Hierbij speelt Cultura een centrale rol. De gemeente streeft naar langdurige relaties tussen diverse culturele instellingen en scholen.


---