Gemeente Bedum


20 december 2005

ZorgLoket Dinsdag 20 december hebben dhr. J. Wevers van Stichting Welzijn Bedum en wethouder E. de Jong een digitaal ZorgLoket geopend. Dit ZorgLoket verenigt het aanbod van producten en diensten op het gebied van zorg en welzijn. Zo maakt het loket het voor inwoners van de gemeente mogelijk om bijvoorbeeld verschillende maaltijdvoorzieningen onderling te vergelijken of bijzondere bijstand digitaal aan te vragen.

Nieuw is dat naast de gemeente ook andere organisaties en instellingen vertegenwoordigd zijn. Zowel de gemeente als instellingen zijn bezig het ZorgLoket te voorzien van informatie, brochures en aanvraagformulieren. Een deel van het uiteindelijke aanbod verschijnt dinsdag al op internet. Dit aanbod wordt voortdurend uitgebreid. De gemeente wil hiermee de dienstverlening aan inwoners blijven(d) verbeteren.

De ontwikkeling van het digitale ZorgLoket loopt vooruit op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning die -naar verwachting- in 2006 van kracht wordt. Gemeenten krijgen met deze wet nieuwe verantwoordelijkheden en mogelijkheden om de ondersteuning van burgers in de gemeente vorm te geven. Hierbij hoort ook een lokaal loket waarbij burgers terecht kunnen voor informatie, advies en dienstverlening op het terrein van zorg en welzijn.

Gemeenten in de provincie Groningen hebben gekozen voor één uniform systeem om de producten en diensten aan te bieden. Sommige gemeenten hebben hun loket al geopend. De gemeente Bedum is nog een stap verder gegaan bij de ontwikkeling van het ZorgLoket. Het systeem is in samenwerking met IT-leverancier GemeenteOplossingen en projectbureau Invis gekoppeld aan Bedum.nl. Binnen Bedum.nl vindt een bezoeker de producten en diensten uit het ZorgLoket voortaan op een zelfde eenvoudige wijze als andere vormen van dienstverlening van de gemeente.