Ingezonden persbericht


Persbericht
Utimaco Safeware waarschuwt voor risico s van
'Plug & Play' toestellen

Populaire kerstgadgets vormen risico voor bedrijfsdata

Arnhem, 20 december 2005 - Technologische gadgets prijken hoog op de verlanglijstjes dit jaar. De populariteit van USB-sticks, MP3-spelers, externe harde schijven en dergelijke is vooral onder mannen toegenomen*. De apparaten zijn handig, klein, gemakkelijk te gebruiken en vergen een minimale kennis van informatica. Bedrijven kunnen zich in januari opmaken voor een sterke toename van het 'testen' van de nieuwe gadgets op de werkvloer, met alle risico's voor de bedrijfsdata van dien. De apparaatjes worden zeer eenvoudig herkend wanneer ze in een computer worden geplugd - en precies omdat informatie zo gemakkelijk kan worden uitgewisseld, is de angst voor datamisbruik zeer gegrond, waarschuwt Utimaco Safeware, expert op het gebied van mobiele beveiliging.

Smartphones, USB sticks en MP3-spelers zijn uiterst geschikt voor de opslag van allerhande informatie. Ze zijn compact en makkelijk in gebruik. Met de feestdagen voor de deur lenen ze zich uitstekend als kerstcadeau, waarna de mogelijkheden ervan in het nieuwe jaar ook op de werkvloer getest worden. Juist door het eenvoudige gebruik nemen werknemers sneller vertrouwelijke informatie van het bedrijfnetwerk mee naar huis of naar buiten.

Pim van der Poel, Vice President EMEA van Utimaco Safeware, ligt toe: "Naast het moedwillig stelen van bedrijfsdata is er een grote groep werknemers bij wie het meenemen van de vertrouwelijke informatie niet eens bewust gebeurt. Juist door het gemak van de mobiele apparaten staan mensen vaak niet stil bij de vertrouwelijkheid van de informatie die ze bij zich dragen. Gecontroleerd gebruik van mobiele geheugenmedia zoals USB-sticks en MP3-spelers vermindert aanzienlijk het gevaar van misbruik."

De voorzorgsmaatregelen die bedrijven in ieder geval kunnen nemen liggen in het beheer. Door het gebruik van mobiele geheugenmedia meer onder controle te krijgen, geniet men de voordelen van de draagbare allrounders zonder de beveiliging te compromitteren. Van der Poel verklaart: "Door het gebruik van de juiste software voor Plug & Play management kan men vermijden dat data en applicaties ongezien de IT-infrastructuur binnendringen (of eruit gehaald worden) en op die manier een risico vormen voor de hele IT-omgeving en de vertrouwelijkheid van gevoelige commerciële data."

Naast Plug & Play beveiliging benadrukt Van der Poel nogmaals het belang van encryptie. Zelfs wanneer alleen geautoriseerde mobiele geheugenmedia worden gebruikt, is encryptie van gevoelige informatie op elke opslagplaats belangrijk. Want hoe kleiner het transportmedium, hoe groter de kans op verlies of diefstal.


*Volgens recent onderzoek van Blauw Research in opdracht van InterBank naar het bestedingspatroon van Nederlanders rond de feestdagen.

# # #

Utimaco Safeware BV is producent van gecertificeerde IT-beveiligingsoplossingen voor professioneel gebruik. Utimaco ontwikkelt en verkoopt geïntegreerde beveiligingsoplossingen gebaseerd op bestaande standaarden voor device- en transactiebeveiliging. Met ruim 20 jaar ervaring in de projectmatige aanpak van ICT beveiligingsvraagstukken is Utimaco Safeware in België en Nederland bij met name overheden, banken & verzekeringsbedrijven en de Top-500 grote bedrijven reeds een gevestigde naam. Meer informatie is beschikbaar via www.utimaco.com