Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe MenSport, december/januari nummer, is uit

20/12/2005

Lochem, 20 december 2005

Sportief Brits versus Arabische prestatiedrang
De New Forestpony en de viervoeter waarmee we hem in dit artikel vergelijken, de NRPS-er, genieten vooral bekendheid als wedstrijdcrack. Maar hoe zit het met hun geschiktheid als gezins- en recreatiepony? Zijn ze net zo fijn voor het betere huis, tuin en keukenwerk als voor de sport? Of is met name de NRPS-er voor de leek toch wat te `ritselig' om veilig voor de wagen te zetten? MenSport vergeleek een nuchtere, Britse sportvrouw met twee atletische heren van deels Arabische komaf, en kwam tot een verrassende conclusie. Een reportage van Meike Merks.

Alarm! Suiker in het gras
Jarenlang was men ervan overtuigd dat paarden hoefbevangen werden door het eten van teveel eiwitten. Om die reden werd het grazen in `vette' weiden afgeraden. Recent onderzoek wijst echter uit dat niet eiwitten, maar suikers en dan vooral de component fructaan, de boosdoeners zijn. Veel paarden worden daar letterlijk doodziek van. Madeleine Calkoen ging op onderzoek uit en zet de meningen van verschillende experts voor u op een rijtje.

`Kings of the Road'
Als het dan niet mogelijk is een groot aantal coaches rijdend in Nederland bij elkaar te brengen, moeten we het eerst maar eens met een expositie proberen zal het `Leiden Comité' gedacht hebben. Een ambitieus plan, want het zou heel wat energie kosten om al die pronkstukken uit evenveel collecties onder te brengen in een geschikte ruimte, waar een groot publiek kennis zou kunnen nemen van deze `kings of the road'. Tekst en foto's van Frits van Solt.

Louis Fraanje droomt van Hessenwagens
Eind zeventiende, begin achttiende eeuw overspoelden horden Hugenoten ons land. Daaronder ook het wagenmakersgeslacht Fraanje, dat eerst in Zeeland en later op de Veluwe neerstreek. Twee eeuwen later is de liefde voor paard en wagen nog onverminderd aanwezig in de Fraanje-genen. Maak kennis met Louis Fraanje, verhalenverteller en voorzitter van de Jac. Gazenbeek Stichting in Lunteren. Louis heeft een meer dan gemiddelde belangstelling voor de Hessenwagen. Hij loopt zelfs met het ambitieuze plan rond om één van deze door paarden getrokken voorgangers van de vrachtwagen te laten nabouwen. Daarmee wil hij in konvooi en met vracht een stuk Hessenweg gaan rijden. Wie helpt hem deze droom waar te maken? Een interview door Margriet Markerink.

Dressssuurles van Edward Gal
De dressuurles die internationaal dressuurruiter Edward Gal op Paard & Koets gaf aan tweespanrijdster Saskia van Heesch en enkelspancrack Yvonne de Ruyter deed veel stof opwaaien. Edward zelf betitelde de avond als verrassend en leerzaam en ook beide deelnemers waren enthousiast. Kritiek was er echter ook.

Weet wat je doet als je een paard ontmoet
Om de veiligheid van menners en ruiters in het verkeer te vergroten is de KNHS op 9 mei gestart met de campagne 'Weet wat je doet als je een paard ontmoet'. Auto rij-instructeurs spelen daarin een sleutelrol; zij zijn immers de aangewezen personen om beginnende automobilisten de nodige paardenkennis en -verkeersregels bij te brengen. Maar hoe is het eigenlijk gesteld met hun eigen kennis op dat gebied? MenSport arrangeerde een ontmoeting tussen een men- en een autorij-intructeur en stuurde hen met een rijtuig naar de binnenstad van Breda.

Talentenjacht
Ze zijn nog maar drieeneenhalf jaar oud, pubers dus, maar staan voor een belangrijk examen. Nog maar net beleerd, moeten ze onder het kritisch oog van de jury een dressuur- en menproef van kwaliteit laten zien. Pas dan kunnen we spreken van een nieuwe generatie goedgekeurde Friese hensgsten. Echter voor het zover is komen deze jonge talenten tien weken in training op paarden Centrum Fryslan. Madeleine Calkoen ging een dagje naar Drachten.