Erasmus Universiteit Rotterdam

Godfried Engbersen over Franse toestanden

Het NGIZ, Nederlands Genootschap voor Internationale zaken, organiseert samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam en de gemeente Rotterdam op donderdag 22 december 2005 een lezing. In de Burgerzaal van het Stadhuis spreekt prof.dr. Godfried Engbersen over de 'Franse Toestanden'.

De Franse banlieus waren in november 2005 het toneel van een nachtelijke rebellie die snel om zich heen greep. De vraag drong zich op wat de oorzaken hiervan waren: ging het om een typisch Frans verschijnsel of zou het ook kunnen overslaan naar andere Westeuropese steden? Was er sprake van een âterreurâ- dimensie? Ook de aanpak van de onrust door de Franse autoriteiten riep vragen op en de terugkeer van de betrekkelijke rust (eind november) laat op zijn minst de vraag achter of deze rust slechts tijdelijk is, en of diepere oorzaken van de opstand voor nieuwe problemen zouden kunnen zorgen.

Godfried Engbersen is erkend kenner van grote-stedenproblematiek en (met collega Jack Burgers) bekend van zijn onderzoek naar De Verborgen Stad (2001), de sociaal-maatschappelijke geheimen van Rotterdam. Ook stedelijke onveiligheid en armoede maakten als factoren deel uit van zijn onderzoek. Na de lezing is gelegenheid tot discussie.