Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Stichting De Noordzee

MINISTER VEERMAN VERGEET KABELJAUW

Utrecht, 22 december ­ Stichting De Noordzee is verontrust over de vastgestelde visquota voor tong en schol. Het getuigt van een gevaarlijke korte-termijnvisie. Minister Veerman heeft alle signalen van dalende platvisbestanden bij de onderhandelingen in Brussel genegeerd. Om de kortingen op wijting en haring worden krokodillentranen gehuild, de kabeljauw wordt geofferd, maar de buit aan schol en tong is binnen.

Visserijbiologen hebben in oktober gewaarschuwd dat er geen aanwas van jonge vis is. Bovendien hebben vissers in 2005 hun tong- en scholquotum niet gehaald. De vis is er blijkbaar niet. Nu is toch besloten dat er volgend jaar nog méér tong en schol gevangen mag worden. Dit is een gevaarlijke korte-termijnpolitiek, aldus Stichting De Noordzee.

De minister claimt dat met deze quota op termijn een duurzame visserij gerealiseerd zal worden. De realiteit is anders. "We zijn met tong, schol en kabeljauw verder dan ooit verwijderd van een duurzame visserij," aldus Christien Absil van Stichting De Noordzee.
Duurzame visserij is alleen mogelijk als er genoeg oudere vissen in zee blijven, die kunnen zorgen voor nieuwe aanwas. Zij zijn het kapitaal, waarvan de constante 'rente' opgevist kan worden. Alleen in deze situatie kunnen quota stabiel blijven, zoals de visserijsector zelf graag wil. Maar nu worden schol, tong en kabeljauw al opgevist als ze nog een puber zijn. Prioriteit voor duurzame visserij is zorgen dat er genoeg kapitaal in zee blijft. Dat zal niet gebeuren met de quota die nu zijn binnengehaald door minister Veerman.

Stichting De Noordzee vindt dat door de beslissingen in Brussel de kabeljauw geofferd wordt. Kans op herstel van de kabeljauw wordt zo verspild. Dat terwijl wetenschappelijke onderzoekers zeggen dat herstel wel mogelijk is, ondanks klimaatverandering. Ook al mogen internationaal kabeljauwvissers minder vissen (- 15%), het herstel van kabeljauw wordt gefrustreerd door de beslissingen over de schol- en tongquota. Te kleine kabeljauw wordt bijgevangen in de visserij op schol en tong. Door de quota voor 2006 gelijk te houden, kunnen vissers niet bijdragen aan het herstel. Minister Veerman had standvastiger moeten zijn; hij weet dat beschikbare aanlandingsgegevens niks zeggen over de hoeveelheid gevangen kabeljauw.

Over de kortingen op haring en wijting worden krokodillentranen gehuild, voor deze soorten zijn namelijk eerder dit jaar, nota bene met de vissers afspraken gemaakt in de Regionale Advies Commissie (RAC). Dit is de minister blijkbaar 'even' vergeten.