Gemeente Amsterdam

vrouwen ontmoeten vrouwen

Oproep

22 december 2005
---
Bas Kohler

Het Moederkindcentrum (MKC) in Bos en Lommer zet zich in voor contacten tussen migranten vrouwen en vrouwen met een Nederlandse achtergrond. Vanaf midden januari worden er wekelijks ontmoetingsbijeenkomsten georganiseerd. Daarnaast gaan zij ook vrouwen individueel met elkaar in contact brengen voor wekelijkse één op één ontmoetingen.

Veel migrantenvrouwen, komen niet of nauwelijks in contact met Nederlandse vrouwen, terwijl ze dit wel graag willen. Bijvoorbeeld om hun Nederlands te oefenen of te verbeteren, maar ook om van Nederlands cultuur en gewoonten te leren. Daartegenover zijn er veel vrouwen met een Nederlandse achtergrond die zich eigenlijk 'mijlenver' voelen afstaan van deze vrouwen maar wel nieuwsgierig zijn naar hoe 'zij' denken en leven? Omdat deze vrouwen nog wat van elkaar kunnen leren organiseert het MKC ontmoetingen tussen `Nederlandse'- en migranten vrouwen.

vrouwen ontmoetn vrouwen

Themabijeenkomsten

Er zullen 10 tot 12 wekelijkse groepsbijeenkomsten worden georganiseerd met een thema. Afhankelijk van het thema worden er ook bepaalde activiteiten met elkaar ondernomen, zoals een bezoek aan een museum of andere culturele instelling, gezamenlijk een Marokkaanse maaltijd koken of op een andere manier samen iets doen. Natuurlijk is er ook ruimte voor eigen ideeën en voorstellen.

Momenteel wordt er gewerkt aan het samenstellen van een eerste groep. Deze eerste contactgroep bestaat uit maximaal 16 vrouwen. Het belangrijkste is dat deelnemers openstaan voor andere culturele en religieuze waarden en normen en dat men enthousiast en respectvol is. Deelname aan de groep is boeiend en interessant. Je leert van andere culturen en je leert van andere vrouwen. Het kan bovendien het begin zijn van nieuwe vriendschappen, maar in ieder geval voor een toekomst waarin we meer van elkaar weten en begrijpen.

vrouwen groep

1 op 1 ontmoetingen

Daarnaast is het MKC op zoek naar Nederlandse vrouwen die wekelijks één op één ontmoetingen willen hebben met vrouwen van niet-Nederlandse afkomst. Het gaat bij de ontmoetingen om zowel uitwisseling van elkaars cultuur als om gezellige dingen met elkaar doen. Afhankelijk van de gezamenlijke belangstelling kan dit variëren van samen koken, wandelen, winkelen, sporten of een culturele activiteit. Maar gewoon een praatje bij de koffie kan natuurlijk ook. Uitgangspunt van de ontmoetingen is een wekelijks contact van minimaal twee uur.

Het MKC probeert de vrouwen qua leeftijd en leefsituatie enigszins op elkaar af te stemmen. Het eerste contact vindt plaats op het MKC in Bos en Lommer. Daarna kan een andere ontmoetingsplek worden afgesproken. Er is altijd iemand van het MKC bereikbaar voor vragen en adviezen.

vrouwen ontmoeten vrouwen

Oproep

Vrouwen die belangstelling hebben voor deelname aan de contactgroep met thema bijeenkomsten of belangstelling voor de één op één ontmoetingen, kunnen contact opnemen met Marijke Verdonk van het MKC

T: 020 6849516 of 0617 416 210

M: marijkeverdonk@tiscali.nl

Locatie: het Moederkindcentrum Anne Tefle (MKC) aan de Wiltzanghlaan 97