Ingezonden persbericht


Persbericht

Nobelprijswinnaar José Saramago: "De aarde is in gevaar, red haar."

Nederland goed vertegenwoordigd op internationale bijeenkomst FSC

22 december 2005 ­ Nederland was een van de zestig landen die de bijeenkomst bijwoonden die onlangs werd gehouden voor meer dan driehonderd leden en sympathisanten van FSC in Manaus, Brazilië. José Saramago, winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur in 1998, riep alle aanwezigen op om concrete stappen te ondernemen om de vernietiging van de aarde tegen te gaan.

"Ik hoop dat Brazilië, Latijns-Amerika en de hele wereld zich bewust worden van de ernst van de situatie, die zich het beste laat omschrijven als: de wereld is in gevaar door de wereldwijde ontbossing", aldus Saramago. De Nobelprijswinnaar deed een dringende oproep: "We zijn bezig onze eigen planeet te vernietigen en hebben de plicht haar te redden, want alleen wij kunnen dat doen."

Nederlandse organisaties werden in Brazilië vertegenwoordigd door Sandra Mulder, directeur FSC Nederland, Arnold van Kreveld van houthandel A. van den Berg, Erica Costenze-Smit van SGS Agrocontrol en Chris van der Goot van Stichting Ecohout. Tijdens de bijeenkomst debatteerden onder andere Greenpeace, het WWF, de Braziliaanse overheid, internationale bedrijven zoals Ikea en Home Depot, en diverse academische instituten over strategische initiatieven om in de nabije toekomst wereldwijd op grotere schaal verantwoord bosbeheer te realiseren. Er werden verschillende casestudies gepresenteerd, onder meer over de wereldwijde resultaten van FSC in de papierindustrie en het succesvolle proces van FSC-certificering in Bolivia dankzij de samenwerking van bedrijven en lokale overheden; verder het gebruik van meubilair met het FSC-keurmerk op scholen in Oaxaca, Mexico, het gebruik van FSC-gecertificeerd hout door houtbewerkers in Kenia en het gebruik van muziekinstrumenten met een FSC-keurmerk in Brazilië.

Casestudie: papiersector boekt vooruitgang
In de hele wereld neemt het gebruik van papier met het FSC-keurmerk op kantoren enorm toe, bijvoorbeeld voor het drukken van boeken, jaarverslagen en magazines. Steeds meer pulp- en papierfabrikanten, drukkerijen en uitgeverijen hebben het FSC-keurmerk. Bekende uitgaven op FSC-papier zijn de werken van José Saramago, Isabel Allende, Michael Morpurgo, Anna Enquist en het nieuwste jeugdboek uit de serie van Harry Potter. In Nederland geeft de Rabobank het goede voorbeeld. De bank gebruikt sinds kort papier met het FSC-keurmerk voor de hele administratieve papierstroom. De vooruitgang in de papier- en pulpsector is te danken aan de inspanningen van non-gouvernementele organisaties (NGO's) en het bedrijfsleven zelf, dat in toenemende mate zijn verantwoordelijkheid neemt voor het milieu en de sociale omstandigheden.

"Deze bijeenkomst is voor FSC-leden een unieke gelegenheid om te beslissen welk beleid geïmplementeerd kan worden om de oerbossen te beschermen en te behouden," aldus Heiko Liedeker, Executive Director, FSC International. "FSC bewijst opnieuw dat een krachtige strategie, bestaande uit participatie, uitgebalanceerde vertegenwoordiging en gelijkwaardig stemrecht, daadwerkelijk mensen bij elkaar brengt, verantwoord bosbeheer promoot en oplossingen bewerkstelligt."

Ongeveer 68 miljoen hectare bos, verspreid over 65 landen, zijn op dit moment gecertificeerd volgens de FSC-standaard. Meer dan 10.000 houtproducten dragen in de internationale markt het FSC-houtkeurmerk. Vooruitstrevende bedrijven en gerespecteerde NGO's steunen FSC, de meest geloofwaardige en onafhankelijke organisatie die zich inzet voor verantwoord bosbeheer.

Wat is FSC?
FSC staat voor Forest Stewardship Council (Raad voor Goed Bosbeheer). FSC is een internationaal netwerk ter bevordering van verantwoord bosbeheer. FSC brengt mensen bij elkaar om oplossingen te vinden voor de problemen die ontstaan door slecht bosbeheer, en beloont verantwoord bosbeheer. FSC heeft hiervoor onder meer een wereldwijde standaard opgesteld, met daaraan gekoppeld een keurmerk. Het internationale, onafhankelijke FSC-keurmerk geeft zekerheid: hout en houtproducten die het keurmerk dragen, zijn afkomstig uit verantwoord beheerde bossen, waar aandacht is voor milieu, sociale en economische aspecten.

FSC is een onafhankelijke organisatie zonder winstoogmerk, opgericht in 1993 en actief in 73 landen. FSC staat transparantie en een democratische werkwijze voor: alle bij het bos betrokken partijen hebben gelijk stemrecht in de organisatie en bij het formuleren van de normen. Grote milieu- en ontwikkelingsorganisaties, vakbonden, boseigenaren en vele grote en kleine bedrijven staan daarom achter FSC.

De stichting FSC Nederland, een bedrijvenplatform met ruim 125 deelnemers en 25 convenantpartners, streeft naar een zo groot mogelijk aandeel van FSC-hout en -houtproducten in de totale Nederlandse houtmarkt. In 1999 lag dit aandeel op 4%, in 2003 op 11%. FSC Nederland streeft ernaar dit aandeel in 2008 naar 25% te brengen; een ambitieuze doelstelling.


---



Ingezonden persbericht