Gemeente Amsterdam

Volkstuinen in Amsterdam

22 december 2005

Het college van B&W heeft ingestemd met de Nota Volkstuinen in Amsterdam. De gemeente wil een voldoende aanbod van volkstuinen in Amsterdam waarborgen en de modernisering van volkstuinen stimuleren om de maatschappelijke functie (zorg, welzijn, sport, recreatie en natuur) van de tuinen te vergroten. In de nota zijn hiervoor maatregelen en acties opgenomen.

Wethouder Maij (Openbare Ruimte en Groen): "Amsterdam telt ruim 6000 volkstuinen. Het belang van deze tuinen voor de stad is groot, dit blijkt onder meer uit de volledige benutting van het aanbod, de groeiende vraag en de toenemende bezoeken van niet-tuinders."

Bij het opstellen van het Structuurplan 2002 `Kiezen voor Stedelijkheid' kwamen de volkstuinen in de stad ter discussie te staan door het feit dat de tuinen veel ruimte vragen. Zowel de gemeenteraad als de volkstuinorganisaties hebben naar aanleiding van het structuurplan aangedrongen op een integraal volkstuinenbeleid. De Nota Volkstuinen in Amsterdam geeft hier invulling aan.

Belangrijk uitgangspunt bij het waarborgen van het aanbod is dat volkstuinen in het structuurplan als een zogenaamde maatschappelijke functie zijn aangemerkt. Dat houdt in dat Amsterdam in elk stedelijk milieu over voldoende volkstuinen moet beschikken. De gemeente gaat vraag en aanbod van volkstuinen monitoren om te voorkomen dat er een tekort aan volkstuinen ontstaat.

Daarnaast gaat de gemeente de modernisering van volkstuinparken stimuleren door per volkstuinpark een actieplan op te stellen. In een actieplan staat concreet aangegeven welke inrichtings- en beheermaatregelen worden getroffen om een volkstuinpark voor een bredere doelgroep - ook niet-volkstuinders - interessant en bruikbaar te maken. De actieplannen worden gezamenlijk opgesteld door volkstuinorganisaties, stadsdelen en centrale stad.

De nota wordt op 1 februari in de gemeenteraad besproken.

Pb-242