Meer duurzame energie geproduceerd


In 2004 was 1,8 procent van het totale Nederlandse energieverbruik afkomstig van duurzame energiebronnen. Het jaar daarvoor was dit 1,5 procent. Ook het aandeel duurzame energie in de elektriciteitsproductie steeg van 3,3 in 2003 naar 4,3 in 2004. De import van duurzame elektriciteit steeg licht van 8,8 naar 9,1 procent van het binnenlands elektriciteitsverbruik.


Dit stelt het CBS in het jaarrapport over de duurzame energie in Nederland dat op 20 december 2005 is uitgekomen. Nederland streeft ernaar dat in 2020 tien procent van het binnenlandse energieverbruik duurzaam geproduceerd wordt.


9d528f.jpg Biomassa

De stijging van de duurzame energieproductie komt voornamelijk door een verdubbeling van het gebruik van bio-energie in elektriciteitscentrales. Tweederde van de duurzame energie wordt geproduceerd door het meestoken van biomassa (plantenresten, snoeihout of mest) in elektriciteitscentrales.


Windenergie

Windenergie droeg in 2004 voor een kwart bij aan de productie van duurzame energie. De productie van windenergie is gestegen, doordat vooral de capaciteit is gestegen: er zijn de laatste jaren veel grote windmolens geplaatst. Ook was er vorig jaar meer wind. Verder vormt afvalverbranding een belangrijk deel van de duurzame energieproductie.


Groene stroom

Het aantal huishoudens dat gebruik maakt van groene stroom is gestegen van 32 procent in 2003 naar 38 procent in 2004. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat groene stroom populairder is op het platteland dan in de stad en dat bij de lagere inkomensgroepen het gebruik van groene stroom relatief laag is.


Zonnestroom

SenterNovem heeft op een website meer dan 200 voorbeelden van toepassingen van duurzame energie in de woningbouw geplaatst. Het gaat om bijvoorbeeld zonnestroom, zonnewarmte en warmtepompen. De projecten zijn te vinden via de Duurzame energieplanner woningbouw.


Het jaarrapport Duurzame energie in Nederland 2004 is verkrijgbaar via het CBS.


Mail de webredactie


22-12-2005 | Ministerie van Economische Zaken